Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Umelci pomáhajú zmierňovať dopady pandémie. Niektorí pracujú v nemocniciach
Zdielať na

Umelci pomáhajú zmierňovať dopady pandémie. Niektorí pracujú v nemocniciach

SLOVENSKO / Slovenská kultúra je na tom v dôsledku pandémie mizerne, ale aj napriek tomu je toho viac, o čom sa dá hovoriť v pozitívnom svetle. Viacerí umelci si našli iné dočasné zamestnanie, alebo sa rozhodli pomáhať pri zmierňovaní dopadov pandémie. Niektorí preto pracujú v MOM-kách, ďalší v nemocniciach, alebo pomáhajú psychicky malým a veľkým pacientom, či seniorom v domovoch dôchodcov.

V tejto detskej nemocnici na Kramároch vypomáha vo svojom voľno čase známa herečka Diana Mórová. Chceli sme ju nakrútiť pri práci, ale odmietla to. "Ja som vám povedala, že nie! Ja to nerobím preto, aby ma niekto nakrúcal, aby ma fotil a aby som bola zobrazovaná v televíznych novinách. Robím to preto, pretože ma to baví," hovorí Diana Mórová

Dianinej kamarátke lekárke vypadla sestrička, a tak ju občas zaskakuje najmä pri vypisovaní dokumentácie. Tvrdí, že tým, čo robí, nie je nijako výnimočná. Aj ďalší známi, ale aj menej známi umelci a pracovníci v oblasti kultúry venujú svoj čas pomoci v nemocniciach alebo v DSS-kách a o publicitu veľmi nestoja. "Poznám jedného od nás z divadla, je to inšpicient Martin, ktorý pomáha pri testovaní a prišiel pomôcť aj známy právnik," hovorí Mórová. 

Niekto pomáha nezištne, niekto zostal bez práce a novú si našiel v zdravotníctve. V Ranných novinách to prezradila napríklad speváčka Anabela. "Hľadala som si prácu a ten hore ma zaviedol k tomu, že robím na odberovom mieste teraz. Pracujem normálne 8 hodín denne 6 dní v týždni," hovorí Anabela Mollová. Podobná situácia zaviedla aj speváčku a herečku Adrianu do domovov dôchodcov. "Sme animátorky v zariadeniach pre seniorov," hovorí Adriana Pešinová.

Ďalších okolo 60 umelcov je zapojených v rámci projektu Červený nos. Ako klauni rozveseľujú deti v nemocniciach a seniorov v domovoch dôchodcov. "Medzi nami sú ľudia z rôznych brandží, prevažne sú to umelci, herci, ale aj žurnalisti a špeciálni pedagógovia," hovorí Pavel Mihaľák. Aktuálna situácia im to ale dosť sťažila, keďže do areálov nemocníc a domovov dôchodcov vstupovať nemôžu. "Máme formát online živých klauniád osobných, takže tá interakcia je tam veľká a už v 1. vlne sme zistili, že to funguje veľmi dobre," hovorí Mihaľák. 

Možno malým dôkazom je herečka Stanislava Kašperová, ktorú sme zastihli tesne po predstavení. Predviedla nám postavu pre deti a aj pre seniorov. "Sestrička Vydarená je naslovozatá odborníčka na všetko. Dobrý deň vám prajem, moje meno je Betka," hovorí Kašperová. Tvrdí, že to robí už 14 rokov popri iných aktivitách, že ju to nesmierne baví, že síce odovzdáva pozitívnu energiu, ale zvláštne je, že ju to nabíja. A to aj napriek tomu, že to môžu teraz robiť iba online. "Aj vy majte krásny deň! A ako ste sa celý čas usmievali, tak nech vám to vyjde aj s kameramanom, a stačí naozaj málo, pekný úsmev," hovorí Kašperová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy