Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rover NASA úspešne pristál na Marse
Zdielať na

Rover NASA úspešne pristál na Marse

BRATISLAVA / Robotický prieskumník americkej vesmírnej agentúry NASA Perseverance úspešne zvládol pristátie na Marse. Krátko pred 22:00 dosadol na plánovanom mieste v kráteri Jazerosonda. Úspech potvrdila NASA, ktorá tiež vydala prvé fotografie zhotovené Roverom z miesta dosadnutia. Pristávací manéver dokumentovala na webe televízia NASA.

Posledná, technicky veľmi náročná fáza letu od vstupu do horných vrstiev atmosféry cez zostup po pristátí predstavovala podľa vyjadrenia tímu v riadiacom stredisku "sedem hororových minút" čakania. Išlo o sériu na seba nadväzujúcich automatických akcií, z ktorých zlyhanie jedinej mohlo znamenať skazu. Len 40 percent doterajších misií s pristátím na Marse bolo úspešných.

Tepelný štít ochranného puzdra, ukrývajúceho Perseverance, musel pri zostupe zvládnuť rozpálenie až na 1300 stupňov Celzia. V správnu chvíľu, keď sa počiatočná zostupová rýchlosť znížila z 20.000 kilometrov za hodinu na 1 600 kilometrov, sa musel roztvoriť padák a potom oddeliť tepelný štít. Nakoniec vo výške niekoľkých metrov zostupná sekcia spustila rover pomocou lán na povrch planéty a potom odletela do bezpečnej vzdialenosti.

Okrem toho bolo nutné, aby správne fungovali malé motory a zameriavacie prístroje a kamery k navedeniu na konkrétne bezpečné miesto pristátia vo zvolenej oblasti.

Pre NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír) dnešná udalosť znamená už deviate úspešné pristátie na Marse, v prípade Perseverance ide o piate automatické výskumné vozítko. Dve americké zariadenia stále fungujú - od roku 2012 rover Curiosity a od roku 2018 stacionárna sonda InSight. Vôbec prvým pohyblivým zariadením, ktoré na Marse pracovalo, sa stal v roku 1997 Mars Pathfinder.

Rover by mal na Marse hľadať dôkazy o predchádzajúcom mikrobiálnom živote a tiež zbierať vzorky hornín, ktoré sa na Zem v priebehu nasledujúceho desaťročia pokúsia dostať iné misie. Perseverance tiež poslúži výskumníkom pri príprave budúceho plánovaného vyslania ľudí na Mars - jeden z jeho inštrumentov sa pokúsi z tamojšej atmosféry, ktorej dominuje oxid uhličitý, vytvoriť kyslík a na palube stroja sú tiež materiály na skafandre určené na test odolnosti.

​Šesťkolesový rover, ktorý váži takmer tonu, má na sebe sedem nástrojov, 23 kamier, dva mikrofóny a vrták. Tiež nesie 1,8-kilogramovú helikoptéru Ingenuity, ktorú po nájdení vhodného terénu vypustia na testovací let. Ten má dokázať, že letecké stroje dokážu fungovať aj v riedkom marťanskom vzduchu.

Na Marse sa dosiaľ pokúsilo pristáť 14 misií, z toho osem bolo úspešných. Všetky úspešné misie boli americké.

Vlani odštartovali k Marsu tri misie zo Zeme, okrem NASA vyslali svoje sondy aj Čína a Spojené arabské emiráty. Tie už v súčasnosti krúžia okolo planéty.

Na počesť pristátia na Marse  vytvoril švajčiarsky výtvarník Gerry Hofstetter niekoľko vizuálnych projekcí. Tie boli vytvorené pomocou vrtuľníka vo švajčiarskych horách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy