Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozhovor s virológom Borisom Klempom: Sekvenovanie sme podcenili. Chýba nám infraštruktúra
Zdielať na

Rozhovor s virológom Borisom Klempom: Sekvenovanie sme podcenili. Chýba nám infraštruktúra

Zdroj: noviny.sk/fotosita

BRATISLAVA / V utorok bol jedným z vedcov, ktorí diskutovali so Zuzanou Čaputovou v prezidentskom paláci aj Boris Klempa z biomedicinskeho centra Slovenskej akadémie vied. Boris Klempa v rozhovore uviedol, že nám chýba infraštruktúra na sekvenovanie jednotlivých vzoriek

Svet zažíva nebezpečenstvo aktuálnych mutácií COVID - 19, aké ďalšie môžeme čakať a môžu byť nebezpečnejšie?

Tieto nové varianty dali pandémii novú dynamiku. Je to veľká komplikácia a nevieme v tejto chvíli vylúčiť, že ďalšie varianty budú prichádzať. To, čo sa dá očakávať je, že budú mať vyššiu infekčnosť, budú sa tým pádom lepšie šíriť v populácií a navyše sa dá predpokladať, že podobne ako juhoafrický alebo brazílsky variant, bude vykazovať určitú mieru odolnosti voči imunitnej odpovedi, ktorá sa v populácií vyskytuje. Môžeme očakávať vyššiu mieru reinfekcií, kedy ľudia, ktorí prekonali ochorenie, môžu znovu ochorieť.

Dokáže vakcinácia ovplyvniť aj vývoj ďalších mutácií?

Určite áno. Vo všeobecnosti mutácie vznikajú v prostredí, kde sa vírus šíri. Akýkoľvek prostriedok, ktorý zabraňuje šíreniu vírusu, spomaľuje výskyt mutácií. Vakcinácia je jedna zo zbraní, na ktorú sa spoliehame. Čím rýchlejšie sa ľudia zaočkujú, tým menší priestor dávame vírusu k tomu, aby sa ďalej šíril.

Môže zaočkovaný človek šíriť vírus?

Toto je vec, ktorú na 100 percent nemôže nikto vyvrátiť. Preto je dôležité, aby zaočkovaní ľudia dodržiavali všetky opatrenia. Predovšetkým odstup.

Ako dlho trvá vedcom prispôsobenie vakcíny voči novým mutáciám?

Aj menšia účinnosť je relatívna. Zdá sa, že z hľadiska zabránenia veľmi ťažkých priebehov, sú vakcíny v súčasnej podobe stále účinné. Nie je dôvod nedávať sa zaočkovať súčasnými. Každopádne, ak by sa mal tento problém stupňovať, tak výrobcovia vďaka moderným technológiám vedia prispôsobiť vakcínu v priebehu niekoľkých týždňov.

Veľkou témou je aj vakcína Sputnik V. Vy ste boli jedným z tých, ktorí hovorili, že treba počkať na schválenie. Prečo?

Mám veľký rešpekt k tým ľuďom, ktorí o tom rozhodujú. Ten proces je veľmi rigorózny a prísny a myslím si, že by žiadna vakcína nemala mať výnimky z akéhokoľvek dôvodu. Keď všetky ostatné, ktoré sú na trhu, prešli týmto rigoróznym procesom, tak mala by prejsť aj táto. Na druhej strane, ak je potreba pridať ďalšiu vakcínu tak silná, vidím spôsob vo forme klinickej skúšky, aby sme získali vlastné dáta.

Metódou sekvenovania získavame ďalšie poznatky o možných mutáciách, no na Slovensku sa robia len vo vašom centre. Prečo je to tak?

V tejto chvíli sa dá povedať, že to sekvenovanie sme akoby podcenili. Nie je nastavený systém, vďaka ktorému by sa sekvenovalo rutinne. Všetko, čo sa doteraz sekvenovalo,  bolo na základe určitej udalosti alebo z nejakého konkrétneho dôvodu. Zatiaľ stále nie je systém, aby sa sekvenovalo rutinne. Napríklad, že zo všetkých laboratórií by sa časť vzoriek dávala na sekvenovanie. Chýba nám k tomu vytvorená infraštruktúra.

Otázkou je, čo nás čaká po pandémií, aký predpokladáte vývoj?

To by chcel každý vedieť. Hromadia sa názory, že tento vírus nezmizne. Tým, že je aj zoonotický vírus, tak bude stále v prírode zostávať. Dá sa predpokladať, že sa postupne z neho stane niečo podobné, ako je pre nás chrípka. Či už vakcinačnou kampaňou aj zlepšenou liečbou, postupne predpokladám, že prestane byť takým závažným problémom pre zdravotníctvo a stane sa ako keby bežnou súčasťou života.

Čo vás vedcov ale aj nás populáciu táto pandémia naučila?

Dá sa toho veľa povedať, ale keď to tak stručne zhrniem, tak určite ukázala, ako dôležitá je veda pre spoločnosť. Tie krajiny, kde je veda na vyspelej úrovni to zvládajú lepšie. Veda nám priniesla všetky výdobytky, ako je rýchle testovanie či vakcína. Tu sa ukázalo, že je veľmi dobré, ak má krajina na svojom území takto schopné firmy. Napríklad aj výroba vakcíny by bola veľkou výhodou. 

Ľudia vo veľkom očakávajú návrat do normálneho života, prípadne uvoľňovanie opatrení. Kedy sa niečoho takého môžeme dočkať?

V tejto chvíli je to veľmi ťažké. Práve príchodom nových variantov sa situácia veľmi skomplikovala. Stále dúfam, že príchodom leta sa miera infekcie natoľko zníži, že sa budeme môcť vrátiť naspäť do normálu, tak ako minulé leto. Vďaka preočkovanosti snáď nepríde to, čo sme očakávali minulú aj túto zimu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy