Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
EXKLUZÍVNE VIDEO: Skorumpovaný Ľudovít Makó: Nepotrebujem verejnosti nič hovoriť!
Zdielať na

EXKLUZÍVNE VIDEO: Skorumpovaný Ľudovít Makó: Nepotrebujem verejnosti nič hovoriť!

BRATISLAVA / Kľúčový svedok polície Ľudovít Makó opäť vypovedal v Národnej kriminálnej agentúre. Vo štvrtok ráno prišiel na výsluch ako svedok v rozsiahlej korupcii v prípade Judáš. V ňom NAKA obvinila aj bývalého prezidenta polície Milana Lučanského. Makó v Judášovi usvedčuje obvinených z vydierania a brania úplatkov.

Národná kriminálna agentúra začala vo štvrtok s ranným výsluchom bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Ten do budovy policajného prezídia v Bratislave prišiel jedným z bočných vchodov. Po smrti korunného svedka Františka Böhma je to zatiaľ najkľúčovejší svedok v prípade korupcie policajných top funkcionárov, šéfov finančnej správy a príslušníkov SIS. Výsluch smeroval k trestnému stíhaniu obvinených v prípade Judáš.

Podľa informácií TV JOJ sa Ľudovít Makó aktuálne zdržiava mimo Európy. Na Slovensko prichádza len na výsluchy, keď ho predvolá vyšetrovateľ. Makó neodpovedal na otázku, či je pravda, že sa zdržiava v Dubaji. Médiá už pred časom špekulovali o tom, že má v Dubaji zázemie.

"Baví vás to? Nebudem reagovať na nič!" odpovedal Makó na otázku novinárov, či ho prekvapila samovražda ďalšieho kľúčového svedka v akcii Judáš Františka Böhma. "Nepotrebujem verejnosti nič hovoriť!" odkázal médiám exšéf Kriminálneho úradu finančnej správy.

Makóova výpoveď vyvoláva v rámci kauzy Judáš podľa Adriána Kuceka, advokáta obvineného policajta Ladislava Vičana, otázky a pochybnosti v danej veci. „Je potrebné pripomenúť, že sa jedná o svedka, ktorý sa dopúšťal závažnej trestnej činnosti a v súčasnosti požíva značné výhody poskytnuté orgánmi činnými v trestnom konaní,” skonštatoval Kucek.

Makó je kľúčovým svedkom v kauzách Očistec a Judáš

Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó je kľúčovým svedkom policajných káuz Očistec a Judáš. Do rúk polície sa dostal vlani 17. septembra, keď si pre neho prišli kukláči s vrtuľníkom rovno do jeho domu v Jelenci pri Nitre. Makó je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu obmedzovania osobnej slobody a obzvlášť závažného zločinu vydierania. Spolupracovať mal tiež s bratislavskou skupinou takáčovcov. Makó sa hneď po zadržaní rozhodol spolupracovať s políciou, na základe čoho ho dozorový prokurátor v novembri prepustil na slobodu. 

Aj na základe výpovedí Ľudovíta Makóa či dnes už nebohého Františka Böhma, skončili vo väzbe údajní členovia komanda nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra z radov niekdajších vysokopostavených policajných funkcionárov. Makó svedčí aj v akcii Judáš, v ktorej bol obvinený z úplatkárstva už tiež nebohý exprezident policajného zboru Milan Lučanský a viacerí príslušníci polície, tajnej služby či bývalý námestník Finančnej správy.

Akcia Judáš

NAKA obvinila v decembri 2020 v rámci akcie Judáš pôvodne osem osôb. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie. Jedna osoba bola obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Išlo o osoby, ktoré v minulosti pôsobili vo vysokých funkciách Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch. Obvinený bývalý policajný prezident Milan Lučanský koncom decembra 2020 zomrel po pokuse o samovraždu v Prešovskej väznici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy