Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vakcín je nedostatok a nemocnice sú preplnené. Tá ruská rozdeluje nielen politikov, ale aj odborníkov
Zdielať na

Vakcín je nedostatok a nemocnice sú preplnené. Tá ruská rozdeluje nielen politikov, ale aj odborníkov

BRATISLAVA / Slovenské nemocnice majú aktuálne voľných už iba 52 miest pre pacientov, ktorí budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu. Situácia je mimoriadne vážna. Jediným východiskom sú podľa mnohých odborníkov i politikov vakcíny. Tých je však málo. Pomôcť by vraj mohla ruská, ale tá rozdelila nielen vládu, ale aj odborníkov na dva tábory.

"Situácia je taká, že nie je dostatok vakcín. Tie dodávky, ktoré boli avizované sa žiaľ nerealizujú v plnom rozsahu," vyhlásil na tlačovej konferencií minister zdravotníctva Marek Krajčí.

"Sú nižšie alebo aj o dosť nižšie akoby sme potrebovali a ako bolo pôvodne deklarované,"  dodal infektológ Pavol Jarčuška.

Výpadok vakcín už niekoľko dní hlási aj nemocnica v Komárne. Očkovacie centrum v Komárne už dva týždne nemá vakcíny na prvú dávku. "Ministerstvo riadi očkovanie s tým, aby ľudia dostali dávku na 28. deň, tak momentálne len preočkovávame, prvé dávky sú momentálne pozastavené ," skonštatoval riaditeľ nemocnice Agel Komárno Miroslav Jaška.


V komárňanskej nemocnici po otvorení centra denne zaočkovali viac ako 200 ľudí. Teraz systém nepustí ani jedného.  "My sme v pondelok pozastavili aj prijímanie náhradníkov, pretože denne sme maximálne dokázali využiť, jedného, dvoch. Už máme zoznam náhradníkov v počte asi 230,"  dodal riaditeľ.

Aj ďalšie očkovacie miesta sa najbližšie týždne budú musieť pripraviť na to, že možno nebudú mať čím očkovať.
"Viacerí výrobcovia ohlásili, že menia výrobné kapacity s tým aby mohli dodávať viac vakcín vo veľmi krátkom čase," vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová. 

Dodávky vraj doženú. Budeme si však na ne musieť počkať o čosi dlhšie. "Momentálne tie dodávky 1-2 mesiace môžu byť menšie," informovala vicepremiérka.


Komplikuje sa aj situácia s vakcínou AstraZeneca. Niektoré švédske nemocnice ňou prestali očkovať zdravotníkov po tom, čo sa u 100 zo 400 zaočkovaných objavili vedľajšie účinky ako horúčka či malátnosť. Rovnaký problém hlásia aj niektoré regióny Francúzska či Nemecka. Takéto vedľajšie účinky sú vraj pri očkovaní bežné avšak Svetová zdravotnícka organizácia ju odporúča len k núdzovému používaniu.

"WHO nabáda k veľkej opatrnosti. Hlavne z toho dôvodu, že najmä stredná generácia čo sú zaočkovaní majú viac vedľajších účinkov ako sa pôvodne očakávalo," povedal odborník Vladimír Krčméry.

Dodáva však že, sme v situácii kedy je každá vakcína lepšia ako žiadna. Vláda preto zvažuje povoliť očkovanie ruskou vakcínou.

"Tá vakcína mala v jednom z najprestížnejších časopisov, ktorý sa volá Lancet, publikovanú štúdiu s viac ako 90% účinnosťou," skonštatoval infektológ Jarčuška.

Očkovať alebo neočkovať ruskou vakcínou, to bude otázka nasledujúcich dní, ktorá sa už preberala na koaličnej rade a aj v utorok na pandemickej komisii. "Bohužiaľ prítomná politička, prítomný politik sa voči tomu dosť zásadným spôsobom ohradili," povedal vo videu, ktoré uverejnil na sociálnej sieti premiér Igor Matovič.

<<Ivan Korčok>> Európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín a preto otvorene chcem povedať, že nerozumiem prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ. A práve preto je toto hlavný dôvod, že okolo Sputniku je veľa politiky a neistoty.

<<Veronika Remišová (ZA ĽUDÍ) VICEPREMIÉRKA PRE INVESTÍCIE A INFORMATIZÁCIU>> "Nemali by sme z ľudí robiť pokusných králikov," myslí si Veronika Remišová zo strany Za Ľudí.

"Je dôležité pre nás aby prešla posudzovaním Európskej liekovej agentúry," uviedol štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus (SaS).


Premiér sa v stredu po rokovaní V4 vyjadril, že nevidí dôvod aby sme ruskú vakcínu nepoužili rovnako ako Maďarsko. To je momentálne jedinou krajinou EÚ ktorá od konca januára Sputnikom očkuje. "Ochrana zdravia a životov nemôže byť pre nás geopolitikou," vyhlásil premiér po rokovaní V4.  Minister zahraničných vecí však s týmto názorom nesúhlasí. "Európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín a preto otvorene chcem povedať, že nerozumiem prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ. A práve preto je toto hlavný dôvod, že okolo Sputniku je veľa politiky a neistoty," napísal v stanovisku Ivan Korčok.

"Orientujme sa na akúkoľvek vakcínu, ktorá bude mať štandartnú registráciu napríklav Európskej liekovej agentúre," ozrejmila prezidentka Zuzana Čaputová.

Iné názory medzi odborníkmi




Rozpor či Sputnikom V očkovať alebo neočkovať nevznikol len medzi politikmi. Dohodnúť sa nevedia ani odborníci.

"Čo sa týka vakcíny Sputnik vyzerá byť ako bezpečná," myslí si hlavný hygienik Ján Mikas.

"Z tých vakcín, ktoré sú takto k dispozícií, v podstate najoptimálnejšie spĺňa tieto parametre," uviedol infektológ Pavol Jarčuška.

"Myslím si, že je takisto kvalitná ako všetky ostatné,"  povedala hlavná epidemiologička Henrieta Hudečková.

"Keďže všetky ostatné vakcíny si museli počkať na schválenie EMA, tak ja by som bol za to, aby aj táto bola schválená," vyjadril sa virológ Boris Klempa.

"Aby sa regulátor vyjadril k očkovacej látke či je efektívna a bezpečná,"  dodal vedec Pavol Čekan.


Jedna zhodná cesta, na ktorej by sa vedci a lekári napokon možno predsa len dohodli, by tu ale bola.

"Vzhľadom k tej zúfalej situácií, napríklad tou formou, že by na Slovensku prebehla klinická štúdia," myslí si Klempa. 

"Ak sa rozhodneme pre experimentálnu vakcináciu,tak samozrejme je to otvorená otázka," uviedol Čekan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy