Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hľadá sa politická zodpovednosť za krízovú situáciu
Zdielať na

Hľadá sa politická zodpovednosť za krízovú situáciu

BRATISLAVA / Slovenská politická scéna sa otriasa. Záchvevy zemetrasenia spôsobil koaličný poslanec zo strany Za ľudí, Miroslav Kollár. Ten sa už podľa vlastných slov nechce podieľať na hraní "videohry". Tak označil vládnutie premiéra Igora Matoviča. A zároveň do útoku velí opozičný Hlas. Tentokrát chce úradnícku vládu.

Krátko po stretnutí u prezidentky za slovenských odborníkov nastavil vláde zrkadlo samotný minister zdravotníctva Marek Krajčí. Jeho reakcia len podčiarkuje situáciu, ktorá sa na Slovensku aktuálne deje.

"Členovia vlády ma prehlasovali. Takže ja som si vtedy aj búchal, aj sme plakali, ale nepomohlo," povedal Marek Krajčí. 

Dnešná reakcia parlamentného poslanca a primátora Hlohovca Miroslava Kollára, ktorý ohlásil svoj odchod z koaličnej strany Za ľudí, je zdá sa už len vyústením okolnosti dnešných dní. Sám Kollár tvrdí, že nechce byť ďalej spolupáchateľom vlády Igora Matoviča.

"Nie som absolútne žiadnym spôsobom z vnútra schopný ovplyvniť, aby sme prevzali politickú zodpovednosť. Aby odstúpil minister Krajčí, aby premiér Matovič tú pandémiu brať vážne a prestal to manažovať ako počítačovú hru," povedal Miroslav Kollár, poslanec NR SR.

Miroslav Kollár svoj mandát neskladá a v parlamente ostáva ako nezávislý poslanec. A zatiaľ čo jeho rozhodnutie stranícka šéfka okomentovala iba vyčítavým stanoviskom:

"Mrzí ma, že poslanec Miroslav Kollár opúšťa poslanecký klub a stranu Za ľudí, vďaka ktorej sa dostal do parlamentu. K tomuto kroku smeroval odkedy prehral voľby predsedu strany. Byť nezávislým poslancom a nemať zodpovednosť za krajinu je postavenie síce pohodlné, ale zbytočné," napísala v online stanovisku Veronika Remišová.

Podpredseda parlamentu Šeliga, či jeho stranícka kolegyňa Jana Žitňanská, však nekonzistnentne so stranou, s rozhodnutím kolegu Kollára súhlasia a vyzývajú na zmenu. Vo vláde, ale aj vlasntej strane.

"Je mi ľúto, že Miro Kollár dnes vystúpil zo strany a tiež poslaneckého klubu Za ľudí. Ale ja mu rozumiem. Každý má ten svoj pomyselný pohár trpezlivosti iný, ale žiaľ nie bezodný," napísala na sociálnej sieti Jana Žitňanská, poslankyňa NR SR.

Juraj Šeliga, podpredseda NR SR dodal: "Tu nejde o politické body. Tu ide o životy ľudí. Ak chceme udržať funkčný štát, ale aj vládnu koalíciu a našu stranu - je čas na zmenu."

Šeliga dodáva, že ak zmena nepríde, prídu aj ďalšie koaličné odchody. Čím len potvrdzuje nespokojnosť, ktorú verejne prezentoval aj poslanec Linhart zo Sme rodina, ktorý nechce hlasovať za ďalšie predĺžovanie núdzového stavu. Zlá slovenská covid situácia, ale aj neutíchajúce koaličné nezhody sú len vodou na mlyn pre opozíciu. Pellegriniho Hlas po vyhlásení referendovej petície dnes prišiel s ďalším návrhom.

"Demisia vlády môže byť okamžitým a najlepším riešením ako vyjsť z tejto situácie s následným vymenovaním úradníckej vlády profesionálov a odborníkov," povedal Peter Pellegrini.

S čím sa chce v krátkom čase obrátiť aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú, s ktorou to chce prebrať osobne.

"Otázka vyvodenia politickej zodpovednosti je legitímna, pretože situácia je vážna. Nateraz má v rukách odpoveď vláda, resp. vládna koalícia. Pán Pellegrini dnes požiadal o stretnutie s pani prezidentkou. Ak takúto žiadosť ona dostane, tak mu vyhovie," povedal Martin Strižinec, prezidentkin hovorca. 

Zatiaľ čo na Slovensku sa otvorene diskutuje o tom ako ďalej, premiér Matovič v Poľsku rieši vakcínu Sputnik. A nič, vôbec nič, nenasvedčuje odchodu jeho a ani zdravotníckeho ministra.

"Výzvu na odstúpenie vnímame v čase pandémie ako snahu na zviditeľnenie v aktuálnej téme a prosíme, aby sa energia venovala konštruktívnym krokom, ktoré pomôžu chrániť zdravie a životy ľudí," povedala Zuzana Eliáčová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. 

Opozícia po dôvody na kritiku vlády Igora Matoviča nemusí chodiť ďaleko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy