Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koalícia reaguje na odchod Miroslava Kollára. Poslanec Linhart ho označil za zbabelca
Zdielať na

Koalícia reaguje na odchod Miroslava Kollára. Poslanec Linhart ho označil za zbabelca

Archívne video

BRATISLAVA / Svoj odchod oznámil ďalší z koaličných poslancov. Výrazná tvár najmenšej koaličnej strany, Martin Kollár, dlhodobo kritizuje nápad Igora Matoviča s pravidelným testovaním. Nespokojný je aj poslanec zo Sme rodina Patrick Linhart, ktorý oznámil, že za predĺženie núdzového stavu nezahlasuje, no neplánuje odísť z koalície.

Primátor Hlohovca tento krok oznámil médiám prostredníctvom tlačovej správy. V nej ostro kritizuje kroky vlády a efektivitu plošného testovania. "Opatrenia, ktoré prijíma vláda, nefungujú. Ale sebareflexia neprichádza žiadna. Mesiace sa snažím na chyby v manažmente pandémie upozorňovať. Ako poslanec tejto vládnej koalície a zároveň ako človek zdola, z praxe. Najprv interne, ale keď sa nič nedeje, kričím nahlas. Márne. V čase zúriacej pandémie koaličná rada namiesto COVIDu riešila „zobrané spisy“ mediálnych či fejsbúkových útokov na vládu. Jasné, že som v tejto absurdnej buchli premiantom. 21-krát som vraj zhrešil," uviedol Martin Kollár.

Kollár vyzval premiéra Igora Matoviča k vyvodeniu osobnej zodpovednosti aj s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Taktiež spomína, že nechce na čele štátu vidieť strany Hlas-SD a Smer-SD. "V každej demokratickej európskej krajine by v takejto situácii mal odstúpiť minimálne minister zdravotníctva. A v našom konkrétnom prípade by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť aj premiér Igor Matovič," tvrdí už bývalý vládny poslanec.

Podľa primátora sú mestá a obce momentálne na pokraji svojich síl, no nevidia, že to, čo robia, má nejaký zmysel. Podľa Kollára preto musí vláda zásadným spôsobom zmeniť manažovanie pandémie tak, aby jej kroky mali zmysel a na Slovensku nezomieralo toľko ľudí na ochorenie COVID-19. Vládnutie Igora Matoviča označil za nekompetentné. "Oddnes už preto nie som poslancom vládnej koalície vedenej Igorom Matovičom. A pretože nechcem týmto mojím osobným postojom komplikovať pozíciu strany Za ľudí v koalícii, vystupujem aj z poslaneckého klubu tejto strany. Som naďalej pripravený v parlamente podporiť všetky dobré legislatívne návrhy opreté o programové vyhlásenie vlády, za ktoré som sám hlasoval," napísal exposlanec Kollár.

KONČÍM. ODDNES UŽ NIE SOM POSLANCOM PREMIÉRA IGORA MATOVIČA Som primátor okresného mesta, v okrese, ktorý bol...

Uverejnil používateľ Miroslav Kollar - Za ľudí Utorok 16. februára 2021

Svoj vyhranený postoj voči koalícií vyjadril už pri podpise koaličnej zmluvy, ktorú nepodpísal. Zmluvu v apríli podpísali na Bratislavskom hrade takmer všetci koaliční poslanci, až na jedného. Chýbal tam podpis primátora Hlohovca. "Rešpektujem všetkých mojich parlamentných kolegov, ale z môjho pohľadu je štandardné a úplne dostatočné, keď koaličnú dohodu podpísali predstavitelia strán, ktoré ju tvoria," vyjadril sa na sociálnej sieti pred necelým rokom Kollár. V tom čase si premiér Igor Matovič želal, aby zmluvu podpísali všetci poslanci.

Veronika Remišová odchod očakávala, strana hovorí o Kollárovom pohodlnom postavení

Predsedníčka strany za ľudí Veronika Remišová odchod Kollára očakávala. Ten ju v straníckych voľbách spolu s Jurajom Šeligom vyzval o post šéfovskej stoličky, čo označila za krok, ktorý už predpovedal jeho odchod. "Mrzí ma, že poslanec Miroslav Kollár opúšťa poslanecký klub a stranu Za ľudí, vďaka ktorej sa dostal do parlamentu. K tomuto kroku smeroval odkedy prehral voľby predsedu strany. Strana Za ľudí v koalícii aj v parlamente bráni a bude brániť hodnoty, na ktorých nám obom záleží. Vidieť to aj na najnovšom probléme poctivého vedeckého hodnotenia všetkých vakcín používaných na Slovensku, na ktorom strana Za ľudí ako jediná trvá," napísala predsedkyňa strany.

Svoje pôsobenie v parlamente bez straníckej podpory označila strana Za Ľudí, pomerne ostro, ako "zbytočné a pohodlné postavenie". "Je škoda, že sa vzdal možnosti meniť aspoň niektoré veci k lepšiemu. Byť nezávislým poslancom a nemať zodpovednosť za krajinu je postavenie síce pohodlné, ale zbytočné. Strana Za ľudí je stranou, ktorá plní sľuby, ktoré dala svojim voličom a budeme pokračovať v zápase za spravodlivé, férové a prosperujúce Slovensko," píše najmenšia koaličná strana.

Jana Žitňanská píše, že rozumie odchodu Miroslava Kollára zo strany. "Na rozdiel od nás mnohých, on od začiatku pandémie musel byť tým, ktorý ako primátor musel zabezpečovať pokyny zhora, pričom častokrát boli jemne povedané zmätočné... Každý má ten svoj pomyselný pohár trpezlivosti iný, ale žiadny nie je bezodný. Viem, že Miro to so Slovenskom myslí dobre, a preto som si istá, že sa na jeho hlasovanie za zmysluplné zákony budeme môcť vždy spoľahnúť," uviedla šéfka poslaneckého klubu Za Ľudí a zároveň podotkla, že od dnes bude mať slovenský parlament "slušnú, konštruktívnu, nefaštistickú, neskorumpovanú neprefláknutú opozíciu." 

"Odchod Miroslava Kollára vnímam ako memento a šancu na vnútornú reflexiu koalície na štýl vládnutia. Slovensko je v ťažkej situácii, ktorú zapríčinili objektívne skutočnosti, ktoré zmeniť nevieme (samotný Covid 19), rovnako však na tejto situácii majú podiel aj subjektívne skutočnosti (manažovanie a rozhodovanie o pandémii)," okomentoval odchod podpredseda parlamentu a stranícky kolega Juraj Šeliga, ktorý poznamenal, že za jeho odchodom nie je nenaplnená ambícia postu šéfa strany.
"Tu nejde o politické body, tu ide o životy ľudí. Kollárov odchod je "hlasom na púšti", hlas, ktorý verejne "unikol" zo zavretých sál Úradu vlády, salónov parlamentu a centrál koaličných strán. Nie je dokonalý ani neomylný, ale je to pravdivé volanie po reflexii," napísal Šeliga.

Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú mrzí odchod jej straníckeho kolegu, naďalej však verí v spoluprácu. Rozhodnutie jeho odchodu neoznačuje zavýsledkok žiadnej chvíľkovej nálady." "Vážim si jeho robotu a odbornosť v otázkach verejnej politiky. Verím, že spolupracovať budeme aj naďalej, aj keď už nie ako stranícki kolegovia,"   ozrejmila šéfka rezortu spravodlivosti.

Stručne sa vyjadril aj predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek. "Od dnes je nás o jedného menej. Budeš chýbať, @mirokollar69. Ale úplne rozumiem ".

Linhart označil Kollára za zbabelca

Protestujúci poslanec zo Sme rodina Patrick Linhart označil svojho odchádzajúceho kolegu za "zbabelca, ktorý ušiel z bojiska".    Zároveň poznamenal, že "Miroslava Kollára  osobne nikdy nepovažoval za poslanca koalície a nikdy si s ním ani osobne nerozumel."  

"Som veľmi rád, že moje vyhlásenia otvorili priestor pre diskusiu a iba vďaka diskusii sa môžeme posunúť vpred a pomôcť ľuďom, ktorí si nás zvolili. Čo sa týka ministra zdravotníctva, iných ministrov a rekonštrukcie vlády, myslím si, že poniektorí ministri zvládajú ministerstvá lepšie a poniektorí horšie. Myslím si, že každý politik by mal vedieť, či to zvláda, alebo nie a vyvodiť aj vlastnú politickú zodpovednosť. Nechcem sa pridať k tým, ktorí iba kritizujú, naopak, chcem aby každá vláda vydržala štyri roky, aby mohla naplniť sľuby, ktoré dala svojim voličom," uviedol Linhart vo svojom vyhlásení. 

Keďže Kollár ako jediný ani nepodpísal koaličnú zmluvu, je podľa predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára ťažko hovoriť o tom, či bol niekedy koaličným poslancom. "Neviem či odišiel odniekiaľ, kde možno ani nikdy nebol. Každopádne, nech si občania urobia vlastný názor na osobu, ktorá uteká z boja. A kto vie, možno sa pán poslanec dlhodobo tešil na spoluprácu s pánom Ficom ," doplnil šéf parlamentu. Jeho stanovisko poskytla Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia.

 

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) odchod Kollára neprekvapil, "keďže sa už dlhodobo správal ako opozičný poslanec."  Uviedol to Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia s tým, že dnes nie je čas na úteky, ale na odvahu prijímať aj nepopulárne rozhodnutia. "Celá koalícia je pod enormným tlakom verejnosti, keďže Slovensko čelí nielen pandémii vírusu, ale aj bezbrehého populizmu, keď je mnohým politikom prednejšia ochrana vlastných percent pred ochranou života a zdravia obyvateľstva. Prijímané opatrenia vyplývajú z odporúčaní odborníkov, avšak ich účinnosť je nevyhnutne podmienená práve dobrou spoluprácou naprieč politickým spektrom," doplnil.

Strana Sloboda a Solidarita  rozhodnutie Kollára rešpektuje. "Žiaľ, je škoda, že koalíciu opúšťa takto výrazná politická tvár parlamentu. Dlhodobo poukazoval na problémy, ktoré boli ignorované," povedal hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Vládny štvorlístok tak od dnešného rána disponuje s 93 hlasmi, po tom, čo bol po nezhodách podmienečne vylúčený poslanec OĽANO Martin Čepček.

Správu priebežne aktualizujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy