Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanec Kollár: Nie som schopný ovplyvniť, aby premiér Matovič prestal pandémiu manažovať ako počítačovú hru
Zdielať na

Poslanec Kollár: Nie som schopný ovplyvniť, aby premiér Matovič prestal pandémiu manažovať ako počítačovú hru

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Poslanec Za ľudí a primátor Hlohovca Miroslav Kollár končí v strane a odmieta byť súčasťou vládnej koalície. V rozhovore uviedol, že nie je žiadnym spôsobom schopný zvnútra ovplyvniť, aby politici prevzali politickú zodpovednosť, aby odstúpil minister zdravotníctva a aby premiér Matovič začal brať pandémiu vážne a prestal ju manažovať ako počítačovú hru.

Pozrite sa, dlhodobo kritizujem, akým spôsobom manažujeme boj s pandémiou, skončilo to tým, že sme krajinou, kde zomiera najviac ľudí na Covid 19. Pre mňa ako primátora je to o to ťažšie, že tí ľudia majú konkrétne mená a zomierajú mi tam blízki známi a dostal som sa na hranicu, kedy som pochopil, že nie som absolútne žiadnym spôsobom zvnútra schopný ovplyvniť, aby sme prevzali politickú zodpovednosť, aby odstúpil minister Krajčí, aby premiér Matovič začal tú pandémiu brať vážne a prestal to manažovať ako počítačovú hru. A jednoducho nie som ochotní byť ďalej toho spolupáchateľom.

Vaša strana pomerne jasne naznačuje, že ste sa dostali do parlamentu na jej kandidátke, teraz ako nezávislý poslanec toho veľa nezmôžete, oni to síce nehovoria na plné ústa, že by ste mohli zlomiť mandát, ale neuvažujete o tom?

Premýšľal som o tom, ale neuvažujem o tom, pretože jednoducho som pripravený 3 roky napĺňať to, s čím som do parlamentu išiel ako zakladajúci člen strany Andreja Kisku. Dnes odchádzam zo strany Veroniky Remišovej, ale to moje rozhodnutie nie je primárne o vymedzení sa voči strane Za ľudí. Je to tom, že nie som ochotný ďalej ako vládny poslanec podporovať Igora Matoviča ako premiéra a vzhľadom na to, že vnímam, aké problémy už tie moje kritické postoje strane robili, tak si myslím, že pre tú stranu je menšia strata jedného poslanca ako to, pokiaľ by som ja komplikoval pozíciu Veroniky Remišovej a strany Za ľudí vo vládnej koalícii.

Čo to v praxi znamená? Keď prídu nejaké zákony, ktoré budete považovať za dobré, odsúhlasíte ich a mnohé ďalšie neodsúhlasíte alebo aký budete teraz poslanec?

Budem nezaradený poslanec. Hlasoval som za programové vyhlásenie vlády, čiže nemám najmenší problém podporiť všetky dobré veci, ktoré budú opreté o programové vyhlásenie vlády a zároveň budem veľmi tvrdo kritizovať veci, ktoré pôjdu proti tomu, s čím sme išli do volieb, s čím sme získali mandát a čo sme ľuďom sľúbili.

Pomerne nápadne ste sa stretávali aj s mimoparlamentnými stranami za posledné obdobie, budú tam smerovať vaše ďalšie politické kroky?

V tejto chvíli som absolútne neriešil moju politickú budúcnosť, je úplne pokojne možné, že toto bude moje posledné volebné obdobie byť v národnej rade, toto bolo rozhodnutie viac ľudské ako politické, ktoré súvisí s tou konkrétnou situáciou v krajine.

Vy ste vo vašom stanovisku hovorili o tom, že vláda nerobí nič pri boji s pandémiou a celú tú zodpovednosť prenáša na samosprávy. Aj toto je jedným z dôvodov, prečo odchádzate zo strany Za ľudí, že to teda neviete ovplyvniť. Ako budete ďalej vy ako primátor v Hlohovci pokračovať, aké sú vaše ďalšie kroky, ako budete ďalej ovplyvňovať boj s pandémiou?

My a rovnako ostatní primátori a starostovia budeme robiť všetko to, čo považujeme za správne a to čo máme v rukách. My budeme teraz už piatykrát testovať, už nie preto, že si myslíme, že je to epidemicky zmysluplné, ale jednoducho štát uložil ľuďom povinnosť mať 7-dňový test, ale nevytvoril kapacity, kde by si ten test ľudia mohli získať, tak čo mám ja urobiť, musím tým ľuďom dať možnosť, aby sa mohli prísť cez víkend otestovať a získať ten test a zároveň idem písať hlavnému hygienikovi, aby mi dal na písme, že týmto hromadným testovaním robím dobre a neohrozujem ľudí vzhľadom na britský typ koronavírusu, ktorý sa ľahšie šíri. To znamená, my budeme robiť ako poučení laici to najlepšie, čo vieme, len tam naozaj potrebujem súčinnosť štátu a orgánov verejného zdravotníctva, ktorí musia jasne povedať, čo je ten správny postup.

Má podľa vás zmysel celoštátne testovanie podľa covidového automatu?

Celoštátne plošné testovanie, od začiatku hovorím, že nemá zmysel. Má zmysel opakované testovanie v ohniskách, má zmysel opakované testovanie u zamestnávateľov, pretože tam je tá najväčšia mobilita.

Predseda Hlasu, pán Pellegrini, povedal, že navrhne prezidentke, aby pristúpila k takému kroku, aby prezidentka vymenovala úradnícku vládu, čo si vy myslíte o tom?

Mňa nezaujíma, čo hovorí pán predseda nového Smeru. Ja som išiel do politiky v päťdesiatke práve kvôli tomu, aby sa skončila vláda Smeru a dostali sme krajinu z tých problémov, do ktorého nás tieto vlády dostali, čiže rozhodne sa nechystám komunikovať ani spolupracovať so starým a novým Smerom v opozícii.

Čo si ale myslíte o úradníckej vláde?

V tejto chvíli neriešim úradnícku vládu. Ideálny model je, že Igor Matovič po roku pochopí, v akej funkcii sedí, dorastie do nej a začne tú vládu manažovať tak, aby mohla dovládnuť.

Budete ako nezávislý poslanec ešte ďalej apelovať na jeho odstúpenie z pozície premiéra alebo nejakú riadnu zmenu v jeho politike a v štýle vládnutia?

Ja som sa v tom dnešnom stanovisku vyjadril jasne, myslím si, že pokiaľ bude Igor Matovič viesť vládu tak, ako ju vedie doteraz, tak bude problém, aby vládna koalícia vydržala 4 roky a ja osobne skrátka nie som ochotný sa na tom spolupodieľať.

Môže sa stať, že v strane Za ľudí je vás viac takých, čo ste nalomení odísť?

Práve preto, že som stranu Za ľudí zakladal, nebolo mojím cieľom tú stranu rozkladať, to znamená, že som neorganizoval žiadny hromadný odchod, jednoducho toto je moje individuálne vyhodnotenie situácie a moje individuálne stanovisko, postoj a individuálny odchod.

Vy ste sa s pani Remišovou rozprávali o tomto kroku? Čo vám na to povedala?

Nerozprával som sa s ňou, ja som predtým, ako som ten krok zverejnil, poslal mailom všetkým príslušné oznámenia a informácie, ktoré sa patrí, to znamená, že vopred boli informované aj vedenie strany aj predsedníctvo aj poslanecký klub, urobil som aj formálne akty, ktoré v zmysle stanov treba urobiť až potom som to komunikoval na verejnosti.

Aký je váš vzťah momentálne s pani Remišovou?

My sme mali pracovný vzťah, neviem, či sa na ňom niečo zmení, opakujem, toto nie je akt proti strane Za ľudí. Jednoducho toto je môj osobný akt voči spôsobu, akým vedie vládu a najmä pandémiu Igor Matovič.

Ak by ste dostali ponuku zo SaS napríklad?

Akú dáva logiku vystúpiť z jednej vládnej strany z dôvodu, že si myslím o pánovi premiérovi to, čo si myslím a vstúpiť do inej? Mne žiadnu.

Oni sú takí opozičnejší v tej Saske, OĽaNO vás obviňuje, že ste vlastne opozičný poslanec.

Viete, pokiaľ OĽaNO namiesto toho, aby riešilo manažment pandémie a krajiny, zbiera zoznam protivládnych statusov vládnych poslancov, tak čo vám mám na to povedať?

Toto ešte prosím vysvetlite, že to bol za program.

Dostal som informáciu z koaličnej rady, že tam behali poslanci OĽaNO s nejakou bichľou, kde mali zosumarizované útoky na vládu od vládnych poslancov, tak jasné, že som tam bol hlavný líder. Práve preto, že si nemyslím, že je správne byť lídrom v nadávaní na vládu, ktorej som súčasťou, tak odtiaľ odchádzam.