Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podnikateľa Suchobu zadržal Interpol v Dubaji
Zdielať na

Podnikateľa Suchobu zadržal Interpol v Dubaji

DUBAJ / Podnikateľ v IT sektore čelí obvineniam v kauze Mýtnik spolu s Jozefom Brhelom či Františkom Imreczem. Keďže sa nedostavil na výsluch, bol naňho vydaný zatykač. Zadržaný bol napokon v Spojených arabských emirátoch.

O zadržaní Michala Suchobu, na ktorého vydal Špecializovaný trestný súd zatykač 9. februára, informoval ako prvý Denník N.

Polícia Slovenskej republiky medzičasom zverejnila na sociálnej sieti časovú os udalostí vedúcich k zadržaniu Suchobu v Dubaji:

➢ 29.1.2021 bola Národná ústredňa informácií o pasažieroch (PIU) požiadaná o previerku miesta a času opustenia územia Európskej únie za účelom zistenia destinácie, v ktorej sa osoba nachádza;
➢ Ešte v ten istý deň PIU Slovensko zistilo dátum odletu, bez spiatočného návratu;
➢ 8.2.2021 Vydanie medzinárodného a európskeho zatýkacieho rozkazu Špecializovaným trestným súdom;
➢ 10.2.2021 Interpol Bratislava bezodkladne po obdržaní medzinárodného a európskeho zatýkacieho rozkazu vyhlásil po obvinenom celosvetové pátranie prostredníctvom Červeného obežníka, ktorý však ešte musel prejsť kontrolou právneho oddelenia Generálneho sekretariátu Interpolu v Lyone;
➢ Generálny sekretariát zabezpečil preklad vydaného Červeného obežníka do arabského jazyka ako jedného zo štyroch oficiálnych jazykov INTERPOLu;
➢ Interpol Bratislava oslovil v tejto veci svojho styčného dôstojníka na Centrále Interpolu v Lyone, ktorý intervenoval u partnerov v Spojených arabských emirátoch.
Policajtom z oddelenia cieľového pátrania odboru pátrania a kriminalisticko-technických činností úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru sa podarilo operatívnou cestou získať informácie o pobyte hľadaného M.S. na území Spojených arabských emirátov (SAE).
Lovci lebiek získané operatívne informácie poskytli prostredníctvom Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Národnej ústredni INTERPOL Slovensko a tí ju v rámci siete INTERPOL poskytli svojim partnerom v Spojených arabských emirátoch. Hľadaného muža dnes zadržali príslušníci INTERPOLu SAE.
Policajní pátrači, tzv. Lovci lebiek, pátrali po obvinenom Ing. PhDr. Michalovi S. po tom, ako mu vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vzniesol obvinenie v kauze „MÝTNIK“. Následne špecializovaný trestný súd v Pezinku vydal Európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz.

Suchoba je trestne stíhaný v prípade Mýtnik. NAKA podnikateľa obvinila v organizovanej skupine vedenej bývalým šéfom finančnej správy Františkom Imreczem a podnikateľom Jozefom Brhelom.

Suchobu NAKA nezadržala počas rozsiahlej akcie s názvom Mýtnik, keďže sa nachádzal v tom čase v zahraničí. Portál NOVINY.SK už vtedy informoval, že Suchoba sa nachádzal v čase zásahu NAKA v Abú Dhabí (Spojené arabské emiráty, poznámka redakcie).

​Z ôsmich obvinených sa trestnému stíhaniu vyhýbal len Suchoba. V čase zadržania Imreczeho a spol. sa v zahraničí nachádzal aj veľkopodnikateľ Brhel, ten sa však pre potreby trestného stíhania dobrovoľne vrátil zo zahraničia, súkromným lietadlom priletel z Kanárskych ostrovov.

V Kauze Mýtnik sú obvinení viacerí prominentní slovenskí podnikatelia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy