Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Brhelove milióny a farebné fixky v hoteli Double Tree by Hilton
Zdielať na

Brhelove milióny a farebné fixky v hoteli Double Tree by Hilton

BRATISLAVA / Veľkopodnikateľ Jozef Brhel skončil v ružinovskej nemocnici, do ktorej ho previezli po výsluchu na policajnom prezídiu. Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Štyria obvinení v tejto kauze už skončili vo väzbe, vrátane bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho.

Brhelove milióny a farebné fixky v hoteli Double Tree by Hilton 

Od minulého piatka, 29.februára, polícia stíha exprezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, exriaditeľa sekcie ekonomiky Martina Fleischera a sekcie IT Milana Gregu. Imrecze mal viesť organizovanú skupinu na čele s veľkopodnikateľom Jozefom Brhelom aj s jeho bratom Petrom Brhelom. Na vyťahovaní miliónov eur cez utajené a vopred dohodnuté štátne nákupy Informačných elektronických systémov pre Finančnú správu, Imrecze, Brhel a spol. mali zarábať obrovské peniaze. Brhelovcom mal práve prezident finančnej správy Imrecze vymyslieť systém ako na to. Jeho podpis šéfa FS mal pre Brhela cenu zlata. Kreatívnym majstrom celej organizovanej skupiny mal byť podľa polície a svedkov, ktorých majú vyšetrovacie orgány hneď niekoľko, bratislavský podnikateľ s informačnými technológiami Michal Suchoba. Ten sa pred trestným stíhaním dodnes ukrýva v zahraničí. Webový portál Noviny.sk už 29.1.2021 v čase zatknutia Imreczeho a spol. informoval, že Suchoba je v Abú Dabí.

Virtuálna pokladnica či eKasa. Imrecze sa hral s desiatkami miliónov bez akejkoľvek kontroly

Poďme k biznisu, ktorý Brhelovcom, Suchobovi a Imreczemu mal podľa podozrení priniesť milióny eur do ich vlastných vreciek cez firmu Allexis s.r.o, ktorá dohodnuté technológie štátu dodávala. Verejnosť ich dobre pozná. Takto bez verejnej kontroly na Imreczem zmanipulovanú výnimku, dodali štátu informačný systém ALLADIN, informačný systém kontrolných známok, informačný systém Virtuálna pokladnica a systém eKasa. Používajú ich dnes povinne podnikatelia a napríklad aj nemocnice či lekári v ambulanciách. Dohody o tom, čo Imrecze nakúpi pre finančnú správu dohadoval prevažne mimo svojho úradu. Najmä v súkromí v Limchachu alebo v jeho vlastných bytoch, ktoré má na rôznych lukratívnych bratislavských adresách. Mnohé z nich, pre obyčajných ľudí či bežných podnikateľov sú to nehnuteľnosti luxusné, a preto finančne nedostupné. Modus operandy nákupov Imrecze mal vymyslieť tak jednoduchý, že na uskutočnenie miliónových zákaziek im stačilo len málo. Podstatným ale pre Imreczeho plány bol jeho podriadený a dlhoročný dôverník Daniel Čech. Ten je pre korupciu vo väzení v prípade Judáš a o Imreczeho kšeftoch vo funkcii prezidenta FS vyšetrovateľom rozsiahlo vypovedá. A vie o všetkom. Z Čecha totiž Imrecze urobil Generálneho riaditeľa sekcie ciel a daní. Keď chcela skupina štátu niečo predať, Imrecze vydal rozkaz Čechovi, aby mu písomne napísal aký IT systém Finančná správa potrebuje aj s odôvodnením. Imrecze Čechovu požiadavku podpísal a firma Allexis im to predala. Čech tvrdí, že za každú splnenú akciu následne dostal od Imreczeho, Suchobu či Brhela desiatky tisíc eur úplatok. 
Za vydanie požiadavky na nákup napríklad systému kontrolných známok podľa predchádzajúceho plánu, mal Suchoba Čechovi zaplatiť odmenu 50 tisíc eur. Čech si peniaze údajne prevzal osobne v Limbašskom dome. Čech takto zariadil pre FS aj nákup systému ALLADIN, ktorý v režime "vyhradené" aj Suchoba štátu dodal. V tomto prípade Suchoba úplatok Čechovi nedal, lebo vraj peniaze za biznis dal Brhelovi.
Podľa vyšetrovateľov takto Imrecze cez Brhela a Suchobu svojvoľne cez vymyslený systém štátnych nákupov informačných systémov pre Finančné riaditeľstvo SR nakúpil od dohodnutej firmy Allexis technológie za viac ako 42 miliónov eur a to neoprávnene. 

Brhelove farebné ceruzky v Širokého hoteli

Brhel svoje kšeftovanie so štátnymi utajenými zákazkami pre Finančnú správu dotiahol do roviny, nad ktorú aj vyšetrovatelia teraz zrejme krútia hlavami. Odkrývajú to svedectvá spolupracujúceho Čecha, ale aj trestne stíhaného Martina Fleischera. Ten mal podľa spísaných zistení polície na pokyn Imreczeho už v závere roka 2012 vytvorený plán verejných obstarávaní na rok 2013 pre FS. Ten následne aj Imrecze podpísal. Plán sa štrukturovane aj rozdelil na zákazky podľa objemu v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. S Fleischerom, ako šéfom sekcie ekonomiky na FS bol v osobnom kontakte Brhel. V decembri 2012 mu Brhel preto zatelefonoval a povedal mu, aby vytvorený plán nákupov osobne priniesol do Širokého bratislavského hotela Double Tree by Hilton. Stretávali sa na 10. poschodí pravidelne. Na poschodí majú bratia Brhelovci svoje kancelárie, tak tam Fleischer išiel. Brhelovi doniesol dva výtlačky plánu verejných obstarávaní. Jeden hneď odovzdal Jozefovi Brhelovi. Brhel ho už čakal s pripravenými farbičkami.
Tie používal údajne na to, aby si v pohodlí svojej kancelárie vybral zo zoznamu zákaziek tie, ktoré chce on, a ktoré majú vyhrať jeho spriaznené firmy. Zo zoznamu pre Finančnú správu na rok 2013 si tak Brhel zakrúžkoval červenou fixkou zákazky na informačné technológie, ktoré štátu dodá on. Zelenou fixkou zakrúžkoval iné zákazky, ktoré ho zaujímali a chcel, aby obstarávanie vyhrali jeho spriaznené spoločnosti. Takto isto označil svoje budúce kšefty Brhel aj na výtlačku, ktorý vrátil Fleischerovi. 
Brhelov advokát Štanglovič tieto podozrenia, o ktorých vypovedajú polícii aj svedkovia, považuje za absurdné. Stretnutie Fleischera s Brhelom podľa jeho slov nikdy neprebehlo ani v spomínamom hoteli ani nikde inde. Rovnako očakáva, že vyšetrovacie orgány dokážu preukázať pri uvedenom trestnom skutku či sa vôbec stal. "A čo sa týka údajných IT zákaziek z roku 2012 - 2013 a ďalej, tak toto nemá žiadnu logiku. Môj klient s IT biznisom skončil už pred rokom 2009," uviedol Štanglovič.

​Brhela nezaujímali štátne nákupy pod sumou 30 tisíc eur

Zákazky z Imreczeho zoznamu, ktorý Brhel označil farbičkami, a o ktoré nemali Brhelovci záujem, Fleischer následne označil modrou fixkou. Išlo o zákazky s obstarávacou hodnotou nižšou ako 30 tisíc eur bez DPH. Tieto nákupy ale tiež následne prebehli a od víťazných firiem si Fleischer alebo ďalší obvinení zobrali osobné úplatky.

Drobné úplatky za menšie kšefty sa odovzdávali aj na benzínke

Za dodanie zákaziek mimo záujmu Brhela preberal Fleischer či ďalší stíhaný Blaško. Úplatky od firiem, ktoré zákazky dostali, prevzali napríklad na benzínke na výjazde zo Senca, v reštaurácii, v ktorej denne sedával Imreczeho človek Ľudovít Makó, ale inde. Za takto dohodené pre Brhelovcov "nezaujímavé" zákazky brali Fleischer a Blaško od 8-10% z hodnoty. Za jednu zákazku približne 3-4tisíc eur vždy v 50 € bankovkách. Keď vyzbierali všetky úplatky, čo z daného zoznamu malo byť už v decembri 2013 suma 40 tisíc eur. Tie si Fleischer nenechal a musel ich odovzdať Brhelovi v spomínanom hoteli. Zato dostal následne na vianočných trhoch Fleischer od Brhela odmenu 5000€. 
"Vyšetrovateľ tvrdí, že za zákazky, o ktoré nemal môj klient záujem mal napriek tomu získať nejaké peniaze. Toto hovorí samé za seba," dodal Štanglovič.
Polícia konanie organizovanej skupiny riadenej exprezidentom finančnej správy Františkom Imrezcem a podnikateľom Jozefom Brhelom vyšetruje a objasňuje aj na základe svedeckých výpovedí nielen Imreczeho bývalého dôverníka Daniela Čecha. S políciou spolupracuje aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Po dobrovoľnom návrate obvineného Jozefa Brhela z Kanárskych ostrovov ho NAKA zadržala a po umiestnení do cely policajného zadržania skončil na psychiatrii v Ružinovskej nemocnici. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy