Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament zvolil za špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica
Zdielať na

Parlament zvolil za špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica

Archívne video

BRATISLAVA / Záver parlamentnej schôdze bude patriť voľbe nového špeciálneho prokurátora. O post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa uchádzajú Peter Kysel, Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Rovnako na záver budú poslanci voliť členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) aj predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Jedna z najdôležitejších volieb vládneho štvorlístka dostala rýchly spád. O post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa uchádzali Peter Kysel, Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Bývalého spolustranníka najväčšej vládnej strany a advokáta Daniela Lipšica zvolil parlament 79 hlasmi, proti bolo 12 poslancov a 9 sa zdržalo. Na zvolenie potreboval Lipšic 73 hlasov a  zo 117 hlasovacích lístkov boli všetky platné. 

Hlasovanie parlamentu:

  • Daniel Lipšic - 79 za, 12 proti, zdržalo sa 26
  • Ján Šanta - 0 za, 9 proti, zdržalo sa 108
  • Vasil Špirko - 0 za, 10 proti, zdržalo sa 107
  • Peter Kysel - 3 za, 10 proti, zdržalo sa 104

Koalícia hlási úspech

"Chcem pogratulovať Danielovi Lipšicovi k jeho zvoleniu za špeciálneho prokurátora. Myslím, že každý, kto si troška všímal moje vyjadrenia, tak videl, že som bola kritická k tomu, aby sme vôbec otvárali či už špeciálnu alebo generálnu prokuratúru ľuďom, ktorí sú mimo prokuratúry. Ale plne rešpektujem to, že sa poslanci rozhodli otvoriť takúto možnosť aj pre ľudí mimo prokuratúry a aj tomu istým spôsobom rozumiem. A s ohľadom na to, že tu bola takáto možnosť, tak absolútne rešpektujem aj to, že sa prihlásil Daniel Lipšic. Daniela Lipšica všetci poznáme, poznáme ho ako bojovníka za spravodlivosť osobitne vo veciach, ktoré súvisia s korupciou. Nakoniec, je to ten človek, ktorý zakladal špecializovaný trestný súd, úrad špeciálnej prokuratúry. Z tohto pohľadu sa skutočne javí ako správny človek na správnom mieste a ja mu prajem veľa trpezlivosti a veľa odvahy, ktoré súvisia s jeho novou funkciou. Bude určite dôležité, aby urobil všetko preto, aby každý uveril, bez ohľadu na to, či je predstaviteľom, alebo voličom koalície alebo opozície, že je naozaj pripravený stíhať každého," napísala ministerka spravodlivosti zo Za Ľudí Mária Kolíková.

Veronika Remišová hovorí o definitívnom konci éry Dušana Kováčika. "Poslanci zvolili za špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Definitívne sa tak končí éra Dušana Kováčika, ktorý urobil špeciálnej prokuratúre obrovskú hanbu. Takmer 100 verejných činiteľov: sudcov, policajtov, zamestnancov štátnych inštitúcii je aktuálne vo vyšetrovacej väzbe. Slovensko ovládala mafia. Nový generálny aj špeciálny prokurátor majú obrovskú šancu prispieť k tomu, aby začal na Slovensku platiť právny štát a spravodlivosť pre každého rovnako," uviedla Remišová.

"Spomedzi štyroch mimoriadne kvalitných kandidátov sme dnes zvolili špeciálneho prokurátora, ktorým bude Daniel Lipšic. Hlavným pilierom volebného programu hnutia OĽANO je boj proti korupcii. Ľuďom sme sľúbili, že rozviažeme ruky polícii, súdom a prokuratúre, a naše sľuby si plníme. V čase, kedy je bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik väzobne stíhaný a obvinený zo závažných trestných činov, Slovensko potrebuje na čele špeciálnej prokuratúry najmä nepodplatiteľného, odvážneho a odborne zdatného človeka. Po voľbe generálneho prokurátora je dnešná voľba špeciálneho prokurátora ďalším krokom k očiste prokuratúry a nastoleniu spravodlivosti, po ktorej ľudia na Slovensku volajú. Novému špeciálnemu prokurátorovi želáme veľa síl v dosiahnutí tohto cieľa," vyslovili gratulácie z najsilnejšej vládnej strany OĽANO.Daniel Lipšic je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa zárukou spravodlivosti a tvrdého postoja ku všetkým, ktorí si to zaslúžia. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. Podľa Naďa sa Lipšica boja a najviac ho "okydávajú" mafiánske štruktúry strán Smer-sociálna demokracia, Hlas-sociálna demokracia či fašisti.

"Daniel Lipšic má našu dôveru, že dokáže nielen upratať bordel po svojom predchodcovi Dušanovi Kováčikovi, ale aj že neuhne ani tým najväčším gaunerom, ktorých vlády Fica a Pellegriniho vyrobili," vyjadrila sa strana SaS na svojom facebookovom profile.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka víta zvolenie nového špeciálneho prokurátora. "Gratulujem Danielovi Lipšicovi k zvoleniu a teším sa na vzájomnú spoluprácu," povedal Žilinka. Jeho reakciu poskytla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Daniel Lipšic: Justícia by nemala byť uzatvorená

Je vhodné, aby boli otvorené aj vrcholné justičné funkcie. Na verejnom vypočutí pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR to v pondelok uviedol advokát a kandidát na špeciálneho prokurátora Daniel Lipšic. Odpovedal tak na otázku poslanca Borisa Suska (Smer-SD), čo si myslí o zákone, ktorý umožnil neprokurátorom kandidovať na špeciálneho aj generálneho prokurátora. „Myslím si, že je správne, keď je konkurencia väčšia, keď je prístup do justičných funkcií otvorenejší a justícia nie je uzatvorená. Hneď v úvode poviem, že považujem všetkých mojich spolukandidátov za elitných prokurátorov. Samozrejme, že skúsenosť z prokuratúry má svoje výhody, poznáte viac interné procesy na prokuratúre. Ale aj skúsenosť z iného prostredia má tiež svoje pozitíva,“ pokračoval Lipšic.

Poslanec sa ďalej Lipšica opýtal, či podľa neho vzbudzuje dôveru, keď získal bezpečnostnú previerku v decembri 2020 a Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) mu ju udelil na žiadosť ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). „Som presvedčený, že ju NBÚ vykonal zákonné a hĺbkovo. Koniec koncov pokiaľ viem, riaditeľ NBÚ je nominantom bývalej vládnej koalície,“ dodal Lipšic.

Člen ústavnoprávneho výboru poslanec Rastislav Schlosár (ĽSNS) v otázke pripomenul Lipšicovi, že ho súd v roku 2017 právoplatne odsúdil pre dopravnú nehodu, pri ktorej zrazil chodca. „Všetky okolnosti tej nehody sú známe, vrátane môjho správania na mieste činu, po nehode, v nasledujúcich týždňoch,“ odpovedal Lipšic. Dodal, že všetko, čo o nehode povedal, sa ukázalo ako pravdivé a pripomína, že sa pre nehodu vzdal poslaneckého mandátu.

Schlosár pokračoval a spýtal sa Lipšica na kazu Gorila s tým, že sedel v tej istej vláde ako Jirko Malchárek, vtedajší minister hospodárstva. Uviedol tiež, že súčasný minister práce Krajniak bol rovnako spomenutý v kauze Gorila. Lipšic odpovedá, že aktéri kauzy Gorila o ňom hovorili len „negatívne z ich uhla pohľadu“. Poslanec strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) mu oponoval s tým, že Krajniak nie je v kauze spomínaný v negatívnych súvislostiach. Lipšic reagoval, že všetky podozrenia je potrebné preveriť.

Poslanec Dominik Drdul (OĽaNO) otvoril aj otázku toho, ako chce Lipšic presvedčiť verejnosť, že ho jeho advokátska prax neovplyvní na pozícii špeciálneho prokurátora. „Samozrejme, že v trestných veciach, kde teraz zastupujem jednu z procesných strán, by som bol z akéhokoľvek konania ako špeciálny prokurátor vylúčený,“ povedal Lipšic.

Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD) zdôraznil, že Lipšic je bývalý dvojnásobný minister, bývalý predseda strany Nova, ktorá je dnes súčasť OĽaNO, bol kolegom Igora Matoviča (OĽaNO), šéfom ministra Krajniaka, spolupracovníkom bratov Pčolinských. Kandidát pripomenul, že už štyri a pol roka je mimo politiky. „V minulosti som ako trestný advokát zastupoval ľudí, ktorí sú v dnešnej vláde. Igora Matoviča, ministra obrany Naďa, ministra pôdohospodárstva Mičovského. Zastupoval som ich preto, že som bol presvedčený, že sa im deje neprávosť,” pokračoval. „V prípade úspešnosti mojej voľby by som neudržiaval ani neformálne kontakty s ľuďmi z politiky,” doplnil Lipšic.

Smeru nevyhovoval žiaden kandidát

Poslanci za stranu Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) sa zúčastnia na voľbe špeciálneho prokurátora. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Robert Fico. Ako dodal, nevyhovuje im však ani jeden z kandidátov. O post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa uchádzajú Peter Kysel, Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

"Taktika je taká, že určite pôjdeme voliť, určite nepôjdeme do pozície, že to odignorujeme. Chceme, pôjdeme voliť a rozhodneme sa na poslaneckom klube, aký bude náš prístup, ale nám nevyhovuje ani jeden z týchto kandidátov," doplnil šéf Smeru-SD.

Predseda strany Robert Fico sa vo svojom hlasovacom lístku zdržal hlasovania všetkých kandidátov. Rovnaký krok spravil aj predseda ĽSNS Marian Kotleba.

Pellegriniho strana nechcela hlavne Lipšica

Členovia strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) nebudú pri voľbe špeciálneho prokurátora hlasovať za neprokurátora. Na dnešnej tlačovej konferencii to potvrdil predseda strany Peter Pellegrini. Na voľbe sa však podľa jeho slov poslanci plánujú zúčastniť. Jediným neprokurátorom do tejto funkcie je advokát Daniel Lipšic, zvyšnými troma sú prokurátori Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

"Slovensko nevyšle dobrý signál, ak zvolí Daniela Lipšica do tejto funkcie. Neprispeje to k dôveryhodnosti špeciálnej prokuratúry," ozrejmil Pellegrini. Doplnil, že v strane ešte nie sú dohodnutí na tom, či podporia niektorého zo zvyšných troch kandidátov.

Expremiér Peter Pellegrini sa zdržal hlasovania u všetkých kandidátov okrem Daniela Lipšica. Za tohto kandidáta hlasoval proti.

Reakcie mimovládnych organizácií 

"Daniel Lipšic, ktorého dnes poslanci zvolili za špeciálneho prokurátora, určite disponuje odbornosťou a odvahou, ktoré sú nevyhnutné pre výkon tejto funkcie. Preukázal to aj počas niekoľkohodinového vypočutia pred ústavnoprávnym výborom, kedy čelil naozaj tvrdým a nepríjemným otázkam. Napriek tomu podľa VIA IURIS neodstránil dostatočne presvedčivo pochybnosti o tom, či funkciu bude vykonávať naozaj nezávisle od svojej nedávnej politickej aj advokátskej minulosti. Ani po verejnom vypočutí totiž úplne nepresvedčil verejnosť o svojej nezávislosti od politických predstaviteľov. Rovnako je otázne, ako vyrieši svoj konflikt záujmov v kauzách, v ktorých vystupuje ako advokát a ktoré zároveň rieši úrad špeciálnej prokuratúry. Úlohou špeciálneho prokurátora je totiž kontrolovať výkon funkcie všetkých prokurátorov úradu špeciálnej prokuratúry, v tomto ho nemôže zastúpiť ani jeho zástupca, ktorý je mu rovnako podriadený ako ostatní prokurátori tohto úradu. V situácii, kedy je bývalý špeciálny prokurátor väzobne stíhaný, podľa VIA IURIS potrebujeme na čele tak dôležitej inštitúcie človeka, ktorý prispeje k postupnému navráteniu dôvery v justíciu a ktorý spoločnosť nepolarizuje. Preto je dôležité, aby bol špeciálnym prokurátorom odborník, ktorý nielen koná spravodlivo a nezávisle, ale pri ktorom aj verejnosť uverí, že všetky jeho rozhodnutia a postupy sa dejú bez ohľadu na jeho osobné či politické väzby. Zostáva nám len dúfať, že počas siedmich rokov vo funkcii nás nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic presvedčí o svojej nezávislosti od politikov či bývalých klientov a o vernosti len k zákonu," píše organizácia VIA IURIS.

Najťažšou úlohou pre Daniela Lipšica bude podľa Nadácie zastavme korupciu prinavrátiť špeciálnej prokuratúre po 16 rokoch Kováčikovho riadenia dôveru verejnosti. "Presvedčiť o svojej nezávislosti bude pre Daniela Lipšica výzva. Najmä pre jeho politickú minulosť, podozrenia, že zmeny zákona mu boli šité na mieru, jeho bezpečnostnú previerku, či pre útoky predošlej vlády, ktorých nominanti sú vyšetrovaní a väznení. Na vypočúvaní kandidátov Daniel Lipšic povedal, že lakmusovým papierikom úprimnosti boja proti korupcii akejkoľvek vlády je to, či ide aj proti svojim vlastným. Veríme, že v týchto prípadoch nový špeciálny prokurátor a jeho úrad nezaváhajú," uvádza Zastavme korupciu.

 Nový špeciálny prokurátor by mal podľa Nadácie tiež preskúmať pochybenia niektorých svojich nových podriadených a dohliadnuť na doriešenie spisov nájdených v kancelárii Dušana Kováčika. “Pripomíname, že napríklad v kauze Glance House sú podozrenia o postupe v prospech Mariána Kočnera,” dodáva riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy