Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako veľmi u nás prevláda britská mutácia vírusu? Situácia je kritická, mutácia je smrtnejšia
Zdielať na

Ako veľmi u nás prevláda britská mutácia vírusu? Situácia je kritická, mutácia je smrtnejšia

KOŠICE / U viac ako 90% hospitalizovaných pacientov s Covid-19 v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach bola potvrdená britská mutácia tohto ochorenia. Po Bratislave a Trnave je to už tretie mesto, ktoré hlási dominanciu britskej mutácie.

Z predbežných výsledkov z laboratórií sa zatiaľ z 1360 klinických vzoriek pozitívne testovaných PCR metódou podarilo v 71% diagnostikovať britský variant. Infektológ Peter Jarčuška v Novinách o 12-ej uviedol, že v Košiciach až 90% pozitívnych má britskú mutáciu. Profesor Jarčuška v Novinách o 12 odporúča ľuďom nechodiť s deťmi do škôl mestskou hromadnou dopravou. Už včera premiér Igor Matovič oznámil 60% dominanciu britského variantu koronavírusu v otestovaných testoch zo stredy, 3.februára.

"My sme dali pretestovať väčšinu našich pacientov s Covidom-19, ktorí sú v Nemocnici L. Pasteura v Košiciach a to číslo je viac ako 90%. Situácia je ozaj alarmujúca. Otestovali sme aj vzorky spred troch týždňov po celoplošnom testovaní a už vtedy číslo bolo viac ako 60%," prezradil infektológ Jarčuška pre TV JOJ v Novinách o 12tej. Profesor vysvetlil rozdiel medzi pôvodným koronavírusom a britskou mutáciou. Podľa Jarčušku sa rozlišujú v dvoch základných charakteristikách: "tá prvá je vyššia infekciozita, teda, že sa rýchlejšie ľudia infikujú aj za dodržania tých istých opatrení. Tá šanca je vyššia asi o 70%. Druhá vec, ktorou sa tá britský variant odlišuje, že výraznejšie sú prejavy u ľudí mladších ako 65 rokov. Sú aj prípady, ktoré sú klinicky závažné." Smrtnosť nového variantu je vyššia približne o 30% a prejavuje sa aj u mladších ľudí. "Aj vylučovanie vírusu môže trvať dlhšie, a teda treba predĺžiť karanténu," doplnil Jarčuška. 

Odborníci tvrdia, že dnes zverejneným dátam sa treba venovať. Podľa Pavla Čekana to znamená, že treba zastaviť šírenie vírusu efektívnejšie no súčasne to znamená, že pravdepodobne sme za tým najhlavnejším nárastom. Upozorňuje, že tento variant sa šíri medzi deťmi o tretinu viac. Analytik Ivan Bošňák zasa hovorí, že toto číslo bude dôležité pre odborníkov, pre verejnosť sú dôležité dáta ako prírastky pozitívnych, hospitalizovaných či počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii či nárast očkovaných.

Ako prvý dal otestovať vzorku pozitívnych testov na prítomnosť britského variantu primátor mesta Bratislava, Matúš Vallo. Vo štvrtok, 4. februára, informoval, že laboratóriá odhalili až 80% výskyt v hlavnom meste. V neskorých hodinách pridal na sociálnu sieť informáciu o vysokom percente infikovaných s britskou variantu koronavírusu aj primátor mesta Trnavy. Z údajov vyplýva, že ide o 87,5%. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy