Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Očkovanie treťou dávkou sa naplno rozbieha: Ľudia majú niekoľko možností
Zdielať na

Očkovanie treťou dávkou sa naplno rozbieha: Ľudia majú niekoľko možností

BRATISLAVA / Očkovanie treťou dávkou sa naplno rozbieha. A ľudia majú niekoľko možností, ako sa k nej dostať. Nevyhnutnosť vakcinácie stále potvrdzujú aj aktuálne čísla. PCR a antigénové testy v pondelok odhalili viac ako štyri tisíc nových pozitívnych. Z nich 70 percent je nezaočkovaných. Najviac nakazených pribudlo v Prešovskom kraji a najmenej v Trnavskom.

Covid-19 si vyžiadal aj ďalšie obete, tentokrát 18. Od pondelka sa značne zvýšil aj počet hospitalizovaných. Aktuálne je v nemocniciach 1302 pacientov, čo je o 158 ľudí viac. Úmerne k situácii ale nerastie počet novozaočkovaných. "Včera sa prvou dávkou vakcíny zaočkovalo 1512 osôb. Druhú dávku dostalo 1793 občanov, spolu ju má v našej krajine 2 296 893 osôb," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Boj s antivaxermi a s tým, ako presvedčiť človeka ísť na prvú dávku, stále nevzdala bratislavská župa. Tentokrát spustila tajné očkovanie v jednom z obchodných centier. "Kde sa viete veľmi diskrétne dať zaočkovať. Vedia to spraviť tak, že sa to nikto nedozvie, ani sa nikde neobjavia na žiadnom zozname, ktorý by bol verejný," vyjadril sa Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Treťou dávkou vakcíny sa začalo vo veľkom očkovať aj v ružinovskom dome seniorov, ktorý je jedným z najväčších zariadení svojho druhu na Slovensku. V utorok si tam naplánovali zaočkovať 250 ľudí, a to klientov, aj zamestnancov zariadenia. "Vekový priemer je 82,5 roka. Je tu 288 seniorov a 140 zamestnancov. Ak by sa tu zaniesla nákaza, malo by fatálne následky. Takže nám všetkým veľmi odľahne," povedala riaditeľka ružinovského DSS Mária Mattovič Straková.

Tretiu vakcínu odmietlo len 16 klientov. Pritom 75-ročná Tereza, ktorá ako sestrička odrobila v zdravotníctve 54 rokov presne vie, prečo sa dala tretí krát zaočkovať. "Mne v rodine už zomreli. Darmo som im hovorila, chodili štrajkovať. A už sú tam. Dvaja manželia a sesternica už nie sú medzi nami," vyjadrila sa Tereza, očkovaná bývalá zdravotná sestra. Dlhý rad sa kvôli tretej dávke tvoril aj v ružinovskej nemocnici. Očkovali sa ale len registrovaní, ktorí dostali od NCZI PIN kód. "S PIN-kom som sa zaregistroval a poslali mi odpoveď," povedal Karol, očkovaný treťou dávkou.


Zatiaľ, čo v pondelok rezort zdravotníctva a NCZI riešili technické problémy s registráciou na tretiu dávku očkovania ďalšej skupiny, poliklinika v Mlynskej doline už treťou dávkou očkovala, a to bez registrácie a všetkých ľudí od 18 rokov. Stačilo sa preukázať len uplynutím polročného obdobia od 2. dávky. "Treťou dávkou sme začali včera. V podstate môžeme očkovať všetkých, ktorí majú nad 18 rokov a tí, čo sú bez registrácie musia spĺňať túto podmienku," uviedol Peter Hoták, obchodný manažér Poliklinika Mlynská dolina. A v utorok sa už podarilo sprístupniť registráciu na tretiu dávku aj ľuďom nad 55 rokov. PIN kód tak dostane približne 270-tisíc ľudí. Župa vie opäť pomôcť. "My sme naozaj pripravení ten štadión otvoriť v priebehu jedného týždňa," skonštatoval hlavný lekár BSK Tomáš Szalay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy