Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Žena zomrela na zástavu srdca: Lekára, ktorý bol v tom čase na inom mieste, nahradili horskí záchranári
Zdielať na

Žena zomrela na zástavu srdca: Lekára, ktorý bol v tom čase na inom mieste, nahradili horskí záchranári

NOVÁ SEDLICA / Horskí záchranári z Bukovských vrchov zasahovali v domove sociálnych služieb. 55-ročná žena mala zástavu srdca, no posádka záchranárov z Uliča mala v tom čase výjazd k inému pacientovi. Členovia horskej služby dorazili na miesto do piatich minút. Napriek ich obrovskej snahe sa však klientku oživiť nepodarilo.

Horskí záchranári zo Zboja majú za sebou ďalší netradičný výjazd. Boli privolaní na pomoc pacientke v domove sociálnych služieb. "Behom piatich minút sme boli na mieste. Resuscitácia trvala okolo 40 minút až pokiaľ neprišla na miesto RLP Snina," povedal Branislav Bačovčin, HZS Bukovské vrchy. Klientka domova seniorov mala 55 rokov. Podľa záchranárov išlo o zástavu srdca. Aj napriek obrovskej snahe všetkých, ktorí pomáhali, sa ženu nepodarilo zachrániť.

Len pred pár dňami boli členovia horskej služby vyslaní na pomoc 83-ročnému pánovi, ktorý nešťastne spadol zo stromu. Externým defibrilátorom sa podarilo do príchodu lekára jeho vitálne funkcie obnoviť. "My sme privolávaní aj k takým takzvaným civilným prípadom, pri ktorých zasahujú hlavne záchranky a ambulancie. Tým pádom, keď sú napríklad v inej dedine na výjazde, tak nás volajú aj na prípady, ktoré nie sú v horách ale v obciach," povedal Bačovčin.

Posádky záchranárov s lekármi sú v okresnom meste Snina, ktoré je od Novej Sedlice vzdialené zhruba 45 kilometrov. V nepriaznivom počasí môže trvať cesta do najvýchodnejšej obce cez členitý terén aj hodinu. "Na záchranu ľudského života je hodina strašne veľa. Keď príde zimné obdobie, tam je ešte väčší problém, lebo naše cesty z hľadiska ochrany prírody sa nesmú soliť. Tam treba ísť opatrne, a tá cesta sa strašne predlžuje," vyjadril sa Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj.

Posádka záchranárov je síce aj v obci Ulič, no chýba tam lekár. "Tam je ten problém, že oni sú bez lekára a druhý problém je v tom, že keď majú výjazd, celá dolina zostáva bez záchranárov," skonštatoval Ladomirjak. Horská záchranná služba v Zboji je pre región mimoriadne dôležitá. Turistom, ktorí sa v Bukovských vrchoch zrania, či zablúdia totiž nepríde na pomoc nik iný. Najbližšie strediská horskej služby sú vzdialené takmer 300 kilometrov. "Keď tu máme tých chlapov, keď majú na to aj prístroje a vedia zachrániť toho človeka, tak je to obrovské plus pre celú dolinu," dodal Ladomirjak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy