Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podvodníci parazitujú na Slovenskej pošte: Pozor, hrozí vám vybielenie účtu
Zdielať na

Podvodníci parazitujú na Slovenskej pošte: Pozor, hrozí vám vybielenie účtu

BRATISLAVA / Falošná súťaž v mene Slovenskej pošty je čerstvou novinkou podvodníkov. Fiktívna hra nabáda účastníkov, aby sa zapojili do prieskumu, pričom môžu vyhrať okrem zaujímavých cien až 10-tisíc eur. Namiesto plnej peňaženky však hrozí vybielený účet.

Slovenská pošta zaznamenala v jej mene už približne 30 rôznych typov falošných e-mailov. Adresáta vyzývajú k úhrade platieb za doručenie zásielky, k zmene doručenia alebo jej uloženia a v poslednej dobe aj na zaplatenie colných poplatkov. Faktom je, že Slovenská pošta nikdy nežiada úhradu žiadnych poplatkov prostredníctvom e-mailov ani SMS-iek. "Samozrejme dôležité je, aby klient na takéto e-maily nereagoval, ani na SMS-ky a v žiadnom prípade neposkytoval údaje z karty," vyjadrila sa Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty.


Klient aj naďalej zaplatí za zásielku výhradne pri objednávaní tovaru alebo pri jeho výbere. Rovnako je to aj pri platbe colných poplatkov a dane z pridanej hodnoty. Klient ich hradí sám pri prevzatí zásielky. Pred zaplatením pošta odporúča dobre si preveriť, odkiaľ je e-mail zaslaný. Výrazným výkričníkom sú rôzne pofiderné kombinácie písmen, prípadne čísiel. "Klienti môžu nájsť ukážky podvodných e-mailov a SMS na webovej stránke www.posta.sk," doplnila Iveta Dorčáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy