Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Luxemburgu riešia výnimočný samit k cenám energií: Náš minister hospodárstva tam chýba
Zdielať na

V Luxemburgu riešia výnimočný samit k cenám energií: Náš minister hospodárstva tam chýba

LUXEMBURG / Vysoké ceny energií riešia v utorok na výnimočnom samite ministri hospodárstva a priemyslu v Luxemburgu. Šéfovia rezortov dostali od Bruselu mandát minulý týždeň - po samite premiérov. Energetická kríza trápi aj Slovensko. Náš minister hospodárstva tam však nie je.

​Stretnutie ministrov v Luxemburgu prichádza len niekoľko dní po bruselskom samite. Podľa českého ministra priemyslu Havlíčka by mohol priniesť aj niečo konkrétne. "Sme v energetickej hlbokej kríze a nie je čas na dlhé diskusie," vyjadril sa Karel Havlíček, minister priemyslu ČR. Ministri sa budú zaoberať najmä dvoma otázkami. Prvou, či by mohla únia okamžite odporučiť daňové úľavy. "Sme v ťažkej dobe a nie je čas na kompromisy. Treba sa dohodnúť na tom, či môžu členské štáty znížiť DPH až na nulu," doplnil Havlíček.

Česi tak už urobili v prípade cien domácností na dva mesiace. Môžu ale naraziť na daňové pravidlá únie. Ďalšou otázkou je finančná podpora obyvateľov a firiem, k čomu už väčšina štátov pristúpila. Ministrov bude koordinovať eurokomisárka pre energetiku. "Mojou úlohou je ministrov informovať ohľadom krokov komisie - ochrany trhu, situácie so zásobami plynu a o rýchlejšom prechode na zelené energie," povedala Kadri Simson, eurokomisárka pre energetiku.


S čím sme na samit prišli my, zatiaľ nevieme. Richard Sulík do Luxemburgu ani nepriletel. Zastupuje ho štátny tajomník Karol Galek. V našom parlamente Sulík čelí odvolávaniu práve pre ceny energií. Opozícia mu vyčíta, že tento boj nezvláda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy