Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koalícia rokovala o plánovaných reformách. Kollár niektoré opäť spochybnil
Zdielať na

Koalícia rokovala o plánovaných reformách. Kollár niektoré opäť spochybnil

BRATISLAVA / Plánované reformy vlády sú naďalej tŕňom v oku Borisa Kollára. Ten pokračuje vo svojej ceste po Slovensku, kde opakovane vyhlasuje, že ich odmieta. Či už ide o súdnu mapu, reformu nemocníc alebo národné parky. Nebolo tomu inak ani v pondelok, a to len pár hodín pred zasadnutím koaličnej rady, kde majú rokovať minimálne o reforme národných parkov. Ján Budaj dokonca urobil ústupky, aby Kollára presvedčil. Predseda parlamentu tvrdí, že "postavením sa na zadné" zachraňuje vládu.

K plánovaným reformám sa Boris Kollár vyjadril aj na Orave. Svojich partnerov chce presvedčiť, že tieto typy reforiem nie sú dobré. "Nebudem za to hlasovať a naopak, urobím všetko preto, aby som presvedčil najviac koaličných poslancov rušiť tieto nemocnice," povedal Boris Kollár. predseda parlamentu a strany Sme rodina. Kollár opätovne kritizoval aj ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, ktorá chce reformovať súdnictvo. Svojím postavením sa na hlavu vraj koalícii pomáha. "Ja ich zachraňujem pred potupou a hanbou," skonštatoval Kollár.

"Je to v programovom vyhlásení vlády, podporujem tieto reformy," vyjadrila sa Anna Zemanová, poslankyňa NR SR za SaS. "Každý politik sa nejako prezentuje," povedala poslankyňa NR SR, Za ľudí Jana Žitňanská. "Každý rozumný politik si uvedomuje, že ten poriadok sa musí urobiť a bolo by trestuhodné, aby sme obrovský balík peňazí z Plánu obnovy zahodili," vyjadril sa Michal Šípoš, poslanec NR SR, OĽaNO.

Jednou z plánovaných reforiem vlády je aj reforma národných parkov, ktorých správa by mala prejsť kompletne pod správu štátnych ochranárov, teda Ministerstvo životného prostredia. Minister Ján Budaj preto podpísal so svojím straníckym kolegom, ministrom pôdohospodárstva spoločné memorandum. Návrh zákona je už v parlamente a práve memorandum obsahuje ústupky Kollárovi. Zmena sa má udiať až koncom marca, no viaceré národné parky pred zmenou správcu musia doriešiť zonáciu, teda upresnené hraníc. To sa má kompletne stať do konca budúceho roka. "Sme mali jedno rokovanie, pri ktorom som nadobudol presvedčenie, že nepôjde proti vládnemu programu, že je stále v koalícii," vyjadril sa minister životného prostredia SR Ján Budaj. "Keď ľudia v regiónoch podporia túto zmenu, tak my dáme súhlas," doplnil poslanec NR SR, Sme rodina Jaroslav Karahuta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy