Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako zvýšiť záujem o vakcináciu? Podľa Hegera sú riešením mobilné očkovacie tímy
Zdielať na

Ako zvýšiť záujem o vakcináciu? Podľa Hegera sú riešením mobilné očkovacie tímy

BRATISLAVA / Od 1. júla by mali očkovať už aj ambulantní lekári. Nebude to však povinnosť, ale ich dobrá vôľa. Ako chce ministerstvo zdravotníctva motivovať nezaočkovaných ľudí, jasné nie je. V hre sú aj finančné odmeny. Podľa premiéra by však pomohlo, ak by bola lepšia dostupnosť k vakcínam. Ak obyvatelia nechcú za vakcínou cestovať, mala by prísť za nimi. Lenže v prípade Sputnika V už hráme o čas. Vakcínam sa blíži expirácia.

​Premiér Eduard Heger (OĽANO) prišiel v piatok do Širokého s pozitívnou správou, no faktom je, že aj odborníci očakávali v tomto čase už vyššie číslo. Ešte aj dnes sa očkujú ľudia, ktorých veková kategória bola otvorená už dávnejšie, no oni sa registrovali až teraz. V obecnom očkovacom centre v Širokom sa v piatok prišli dať zaočkovať aj takí, ktorí čakali, kedy vakcína príde za nimi. "Mnohí nemajú možnosť sa dostať do tých očkovacích centier," povedala  Adriana Kuľková, lekárka z Bardejova. "Sú aj takí, ktorí sú ležiaci pacienti," vyjadril sa Stanislav Bartoš, starosta obce Široké. "Určite štát musí urobiť veľkú reklamu takémuto očkovaniu," skonštatoval Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.

Na zabezpečenie očkovania po očkovacích centrách a teraz už aj mobilných výjazdových skupinách sa štát chce v tretej fáze spoľahnúť na ambulantných lekárov. Realitou by to malo byť od prvého júla. "Nebude to povinné, bude to dobrovoľné," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. V hre boli aj motivačné odmeny pre očkovancov. No zatiaľ sa o nich nerozhodlo. "Tá diskusia tu prebieha. Dôležité je, zrealizovať práve tieto kroky -  prísť s vakcínou bližšie k ľuďom," zhodnotil Heger. "Tá finančná je taká, v podstate v štádiu riešenia. To by sme nejako nekonkretizoval," povedal Lengvarský. 

"Ak sa niekto bojí, tak nech sa bojí Covidu. Lebo Covid zamáva s každým chronickým pacientom, aj so zdravým niekedy," skonštatovala Kuľková. "História jasne ukázala, že vakcína už vyprevadila rôzne vírusy," vyjadril sa Heger. Pokles záujmu o očkovanie už je na východe citeľný posledné týždne. Slabý záujem je aj o ruskú vakcínu - a to aj v kraji, kde sa predpokladal najvyšší záujem. Tento víkend je dokonca tak málo záujemcov o Sputnik, že zatvoria bardejovské očkovacie centrum. "Ten záujem o vakcínu Sputnik V je na takej úrovni, že nedokážeme vyťažiť kapacitu tohto očkovacieho centra," povedal MUDr. Jozef Tekáč, hlavný lekár Prešovského samosprávneho kraja.

Zatvorené bude tento víkend. Počkať chcú, či sa neprihlási viac ľudí. Aktuálne ich je 300, optimálne by bolo aspoň 700. Premiér je presvedčený, že k slabému záujmu o očkovanie prispeli aj niektorí politici. "Myslím si, že nie je šťastné, keď politici sa vyjadrujú o vakcinácii ako takej," skonštatoval Heger. "Otázka je, koľko nakoniec za to všetko zaplatíme a či to nebude najdrahšia dávka Sputniku na svete," vyjadril sa Peter Pellegrini, predseda HLAS-SD. "Pravdepodobne môže ísť o situáciu, že Sputnik prišiel neskôr, ako ľudia očakávali, a tak sa ľudia zaočkovali inou vakcínou," dodal Tekáč.

Celú tlačovú konferenciu ministra zdravotníctva a predsedu Košického samosprávneho kraja o motivácii a odmenách po očkovaní si môžete pozrieť v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy