Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očistenie krajiny a vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka. Matovič o tomto ubezpečoval šéfa Reportérov bez hraníc
Zdielať na

Očistenie krajiny a vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka. Matovič o tomto ubezpečoval šéfa Reportérov bez hraníc

FRANCÚZSKO / Počas svojej návštevy hlavného mesta Francúzska strávil Igor Matovič najviac času práve v tejto organizácii, ktorú navštívil po stretnutí s Emanuelom Macronom v Elyzejskom paláci. V rámci slobody tlače má totiž Slovensko nelichotivú priečku.

Slovensko zažilo najväčší šok pri vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorá spustila masívnu vlnu protestov. To ocenil aj šéf reportérov bez hraníc, ktorý pricestoval do Bratislavy tesne po vražde. Aj vďaka nej sa, ale Slovensko nemá čím chváliť. "V súčasnosti sa Slovensko nachádza na 33 mieste v rebríčku slobody tlače na svete a musí ešte urobiť kus práce, ak sa chce posunúť k lepším číslam," informuje riaditeľ reportérov bez hraníc Christophe Deloire. 

Igor Matovič prišiel do sídla mimovládnej organizácie skoro presne na tri roky od vraždy a Christophera Deloira ubezpečoval, že snahou vlády je zmena. "Berieme prácu investigatívnym žurnalistom, lebo čím viac budeme odhaľovať, tým menej musia odhaľovať," hovorí predseda vlády Igor Matovič 

Šéf reportérov bez hraníc snahu vlády ocenil, zároveň však Igorovi Matovičovi pripomenul, že zatiaľ objednávateľ vraždy jasný nie je, ako aj ďalšiu dôležitú vec. "Novinári boli obeťou častokrát veľmi nevyberaných verbálnych útokov od nerzvóznejších politikov a to až po najvyššiu úroveň," hovorí Deloire. 

Deloire tým myslel primárne Roberta Fica, ktorého výroky o hyenách, Sorosových otrokoch a že by novinári mali pykať, sú viac ako známe. Nervy už stratil, ale aj Igor Matovič, keď nazval novinárov múdrosráčmi, alebo ich obvinil, že ich ovládajú oligarchovia. Žurnalisti neprijali s dôverou ani Matovičov nápad miliónov na investigatívu zo štátnych zdrojov, či vládne noviny do každej schránky.

Vo svetovo rešpektovanej organizácii máme zastúpenie aj my. Pavol Szálai má na starosti európsku úniu a Balkán a pre Slovensko a Igora Matoviča má dôležitý odkaz Reportérov bez hraníc. "Môže sa stať skutočným modelom pre slobodu tlače v Európe, alebo naopak sloboda tlače na Slovensku môže ďalej upadať," hovorí redaktor reportérov bez hraníc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy