Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Takto si ušijete rúško doma
Zdielať na

VIDEO: Takto si ušijete rúško doma

BRATISLAVA / Rúška sú naďalej nedostatkový tovar. Po vyjadreniach premiéra zo stredy si ľudia mysleli, že jednorazové rúška budú masovo distribuované a každý sa k nim konečne dostane.

Ľudia sa organizujú na sociálnych sieťach a ponúkajú si navzájom pomoc so šitím rúšok. Ľubka z Bratislavy spracúva v krajčírskej dielni textilné zbytky a v tejto situácii hneď vedela, na čo poslúžia najlepšie. Janka zvláda šiť aj pri štyroch deťoch a s prežehľovaním jej pomáha aj 6 ročný Jurko. "Z jednej pánskej košele veľkosti XL vyrobiť 8 rúšok" 

Aj mnohé organizácie zmenili svoj plán a šijú to, čo dnes každý zháňa. Mestský podnik v Snine dal prácu dlhodobo nezamestnaným ľuďom. Začali tam šiť nádherné tradičné kroje pre celý región. Nateraz však išli kroje bokom.  Ženy začali z látok určených na tanečné sukne vyrábať rúšky. So šitím začali už pred piatimi dňami. "Momentálne máme objednávky asi na nejakých desaťtisíc kusov." opísal situáciu Ján Pčola konateľ mestského podniku v Snine.  Ženy sú v práci od rána do večera."Dnes ráno sme sami prišli už o šiestej, budeme robiť pokiaľ sa bude môcť. A prídeme aj soboty aj nedele, podľa toho, aká tu bude potreba." povedala jedna z pracovníčok.

Premiér aj dnes popísal, aký boj je o rúška, ktoré zháňa každá krajina. "Mali sme zarezervované dva milióny rúšok... No ale jednoducho prišiel tam priekupník z Nemecka, ktorý to preplatil a kúpil..." Ešte v stredu Peter Pellegrini ubezpečoval, že jednorázových rúšok bude dostatok.V piatok aj dnes doobeda ale tvrdil, že to neznamenalo, že sa k rúškam dostane úplne každý. "Hádam si  nemyslíte, že dnes má každá krajina pre každého jedného občana dvadsaťpäť rúšok a môže mu ho dávať. Vôbec to tak nie je. My musíme s našimi zásobami narábať citlivo aby sme mali pre našich lekárov." Napokon šéf Štátnych hmotných rezerv oznámil, že podpísali zmluvy na dodanie 30 miliónov chirurgických rúšok. Naskladnené by mali byť do týždňa a pol. "Mohlo by byť uspokojené celé obyvateľstvo. Na otázku ako sa dostanú k týmto rúškam bežní občania, tak to je princíp kedy mi to môžeme poskytnúť prostredníctvom okresných úradov. Primárne ale my teraz musíme zabezpečiť zdravotníkov, železničiarov a lekárov." Podpísané boli zmluvy aj na ďalšie ochranné prostriedky. S ochrannými prostriedkami Slovensku pomohla Čína. "Musíme si veriť, že zmluvy sa aj naplnia..." dodal.

Rúška patria medzi najdôležitejšiu ochranu nás všetkých. Aj napriek tomu, že domáce rúška neochránia stopercentne, sú účinným prostriedkom na zahalenie tváre.  Ponúkame vám jednoduchý postup ako sa chrániť pred infikáciou koronavírusu. 

1. Vystrihneme dva obdĺžniky bavlnenej látky 20x17 cm

2. Vyznačíme si do nákresu, kde budeme látku vkladať do troch záhybov

3. látku zahneme a záhyby zašijeme strojom alebo ručne a prežehlíme

3. Dve klobúkové gumičky dĺžky 17 centimetrov, prišijeme pevne do rohov rúška aby sa nevyvliekli

Súvisiace články

Najčítanejšie správy