Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EÚ mimoriadne uvoľňuje viac ako 47 miliárd eur. Koľko dostane Slovensko?
Zdielať na

EÚ mimoriadne uvoľňuje viac ako 47 miliárd eur. Koľko dostane Slovensko?

EÚ/SLOVENSKO / Európsky parlament uvoľňuje vyše 47 miliárd EUR, aby členské krajiny mohli začať okamžite čerpať peniaze pre boj s pandémiou. Slovensko si z tohto balíka zoberie takmer 800 miliónov eur. Smerovať majú najmä do zdravotníctva a podpory podnikania.

Naťahovanie sa s Poľskom a Maďarskom o celoeurópskom rozpočte a fonde obnovy spôsobilo časový sklz pre čerpanie eurofondov. Europoslanci preto mimoriadne púšťajú do obehu špeciálny balík peňazí. "Aby sa táto pomoc čo najrýchlejšie dostala k tým, ktorí ju potrebujú. K živnostníkom, malým podnikateľom i zamestnancom." hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP).

Financovať sa z týchto peňazí bude môcť napríklad kurzarbeit, ale aj nakupovať potrebné zdravotnícke vybavenie. A novinkou je, že sa budú môcť projekty preplácať aj spätne. "A tým pádom nám ostane viac peňazí na aktuálne potreby, ktoré momentálne sú a ktoré možno niektoré eurofondy nepokrývajú," hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EPP). "To, čo teraz najviac najviac chýba, tak to by malo dostať injekciu pomerne rýchlo s tým, že únia bude spolufinancovať až do výšky 100%," hovorí Eugen Jurzyca (SaS).
Tieto špeciálne eurofondy tak majú riešiť práve časovú dieru medzi dlhodobým rozpočtom, ktorý tento týždeň schválili a prvým núdzovým balíkom. "Hlavne sú veľmi flexibilné, takže tam sa dá na rozdiel od tých eurofondových, ktoré sú veľmi komplikované, toto sa dá presúvať z jednej kapitoly do druhej." tvrdí europoslanec Michal Šimečka (PS).
Prúdiť začnú na Slovensko od prvého februára až do konca roka 2023. A použiť sa budú môcť napríklad aj na platy zdravotného personálu. "Jedným z predpokladaných dopadov je aby ľudia, ktorí počas koronakrízy prišli o prácu ju opäť trvalo a udržateľne získali," hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽANO). "Z neho sa budú môcť realokovať peniaze na takzvaný feat, to je fond ktorý je pre tých najzraniteľnejších, ktorí už uviazli v chudobe, pre tých najchudobnejších." tvrdí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).
Eurofondy zo špeciálneho balíka pod názvom re-act si členské krajiny budú môcť použiť v rámci pomoci doslova na čo chcú. "Európska komisia sa zaviazala, že žiadosti do tohto fondu bude posudzovať do 15tich dní," informuje europoslanec Martin Hojsík (PS). "Je to naozaj na slovenských politikoch, na slovenskej vláde aby tie peniaze zmysluplným spôsobom využili," tvrdí europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy