Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vojenskí zdravotníci pokračujú v testovaní osád. V oplotenom areáli v Hermanovciach otestovali 10 ľudí
Zdielať na

Vojenskí zdravotníci pokračujú v testovaní osád. V oplotenom areáli v Hermanovciach otestovali 10 ľudí

SLOVENSKO / Armádni zdravotníci pokračujú v testovaní v rómskych osadách. 5 z nich je v karanténe po objavení pozitívnych prípadov. Na košickom Luníku 9 vyšli všetky testy negatívne. Teraz budú na výsledky čakať v Hermanovciach pri Prešove. Dnes tam testovali 10 navrátilcov zo zahraničia. Išlo o mužov, z ktorých väčšina pracovala v Česku. Vrátili sa ešte začiatkom apríla a odvtedy sú v domácej karanténe.

Testovanie sa dialo v oplotenom areáli. Za múrmi komunitného strediska, kde sú už zriadené aj priestory na izoláciu, pre prípad, že by sa medzi testovanými potvrdila nákaza. V komunitnom centre v Hermanovcach dnes otestovali 10 ľudí. Deviati sa vrátili z Česka, jeden z Anglicka. Nikto z nich našťastie zatiaľ nemá príznaky ochorenia. "Nie, nie, nie horúčky alebo také príznaky nemám," komentuje jeden z navrátilcov.

Navrátilcov testovali za prísnych bezpečnostných opatrení vojenskí zdravotníci za prítomnosti polície a hasičov. Ivan, ktorý je takisto jedným z testovaných, sa spolu s partiou kamarátov vrátili z Česka 3. apríla. Odvtedy sú v domácej karanténe. Ako sám povedal, príznaky ochorenia zatiaľ žiadne nemá, no obavy že by mohol byť nakazený, sú vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu ochorenia, napriek tomu na mieste. Žije v spoločnej domácnosti s manželkou a s troma malými deťmi. "Trošku sa bojím," povedal. Ako tvrdí starosta Hermanoviec títo obyvatelia sa sami dožadovali testovania kvôli ochrane rodín.

Spomedzi Hermanovčanov, ktorí sa vrátili zo zahraničia, sa dalo doposiaľ individuálne otestovať 10 ľudí. Všetky odobrané vzorky boli zatiaľ negatívne. Výsledky dnešných testov by mali byť známe zajtra. "Dúfam, že budú negatívne," dodal starosta.

​V podtatranských osadách testovali vojenskí zdravotníci. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy