Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezidentka vymenovala Pčolinského za nového šéfa SIS. Prioritou má byť boj s pandémiou Covid-19
Zdielať na

Prezidentka vymenovala Pčolinského za nového šéfa SIS. Prioritou má byť boj s pandémiou Covid-19

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu vymenovala Vladimíra Pčolinského (nom. Sme rodina) za nového šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS). Urobila tak na návrh vlády. Pčolinský vystriedal vo funkcii Antona Šafárika, ktorý bol šéfom SIS od leta 2016.

Slovenská informačná služba bude podľa Pčolinského pracovať tak, aby okrem medicínskeho a ekonomického rizika na Slovensku nedošlo aj k bezpečnostnému riziku. "Prioritou číslo jeden je boj s pandémiou Covid-19. V tejto súvislosti musíme sledovať dezinformácie, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach, prípadne v médiách, zároveň ochraňovať infraštruktúru slovenského zdravotníctva pred kybernetickými útokmi a musíme byť schopní vymieňať si informácie s našimi partnermi z Európskej únie a NATO," uviedol Pčolinský po vymenovaní do funkcie s tým, že by sa rád zameral aj na boj proti korupcii v najvyšších miestach politiky. 

V minulosti pôsobil ako šéf kancelárie exministra vnútra Vladimíra Palka a neskôr aj Daniela Lipšica. Ide o brata poslanca strany Sme Rodina Petra Pčolinského a vo funkcii vystriedal na pozícii doterajšieho riaditeľa Antona Šafárika, ktorý bol nominantom strany Andreja Danka SNS.

Prezidentka: Už sa nikdy nesmie opakovať, že činnosť SIS bude slúžiť straníckym alebo politickým záujmom

Prezidentka Zuzana Čaputová od nového šéfa SIS očakáva, že bude hájiť politickú autonómiu informačnej služby a dôjde k posilneniu vonkajšej kontroly SIS. „V doterajšej histórii SIS sa objavili aj postupy a kroky, z ktorých bolo zrejmé, že jej činnosť bola ovplyvňovaná politicky a niekedy až stranícky, a to sa už nikdy nesmie zopakovať,“ zdôraznila prezidentka. Aby si mohla informačná služba plniť svoje poslanie, je podľa nej nevyhnuté, aby konala autonómne a striktne v duchu svojich zákonných oprávnení. „Budem od vás však očakávať osobnú autonómiu a samostatnosť, ktorou budete hájiť politickú nezávislosť informačnej služby, a to vo všetkých aspektoch, v ktorých informačná služba má a musí byť nezávislá,“ povedala. Podľa Čaputovej je povinnosťou SIS, aby o získaných informáciách informovala vo svojich výročných správach a dávala konkrétne podnety orgánom činným v trestnom konaní. Taktiež si myslí, že by tajná služba mala primerane informovať aj občanov. Prezidentka to vysvetľuje tým, že aj SIS je nositeľom povinnosti poskytovať verejnosti informácie, ktoré nie sú chránené zákonom.

Očakáva, že príde k posilneniu vonkajšej kontroly informačnej služby. „Právomoci parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS sú iba formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba vo svojej činnosti striktne dodržuje zákon. Tento stav nie je typický v právnom a demokratickom štáte,“ povedala s tým, že je najvyšší čas, aby v tomto smere došlo k náprave a očakáva spoluprácu vedenia SIS pri jej uskutočňovaní. „Slovenská republika potrebuje, aby jej informačná služba pracovala úspešne a efektívne. Aby bezpodmienečne dodržiavala zákon a neprekračovala svoje právomoci. Aby bola vo svojej činnosti nezávislá, ale nie z toho dôvodu, aby sa stala štátom v štáte, ale aby mohla čo najlepšie plniť svoje poslanie,“ uzavrela.

Slovensko malo v doterajšej histórii osem riaditeľov SIS. Dvakrát jej šéfoval Vladimír Mitro. Ďalej to boli Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak, Ján Valko a Anton Šafárik.

Smer nomináciu kritizuje 

Predsedu strany Smer-SD rozhodnutie prezidentky prekvapilo. "Je toľko bezpečnostných rizík spojených s Borisom Kollárom, o ktorých som už stokrát hovoril. Ak je to v poriadku pre prezidentku Čaputovú, tak ma začína naozaj prekvapovať," reagoval Fico s tým, že je prekvapený, že nomináciu Pčolinského akceptovala a ani len neotvorila túto tému.

Narážal tak na prepojenie Vladimíra Pčolinského, ktorý je bratom podpredsedu strany Sme rodina. "Predsa nie je možné, aby jeho človek ešte ovládal aj Slovenskú informačnú službu, to znamená, že prakticky všetky informácie, ktorými bude SIS disponovať, bude dnes disponovať človek, ktorý má vážne problémy z minulosti," dodal Fico. 

"Nie som nominantom strany pána Kollára. Podľa zákona o SIS navrhla má vláda, vymenovala pani prezidentka. Ja som nikdy nebol členom hnutia SME rodina, 5 rokov nie som členom žiadnej politickej strany," argumentuje Pčolinský. 

Oficiálna webová stránka Slovenskej informačnej služby zmenu na poste riaditeľa ešte nezaznamenala. Jej posledná oficiálna správa v sekcii aktuality je z konca júna minulého roka. Témou pripravovaných zmien je tak podľa Pčolinského aj väčšia transparentnosť služby či poskytovanie možných informácií verejnosti.

Vyhlásenie Pčolinského bezprostredne po vymenovaní si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy