Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Desiatky ľudí z rómskych osád idú do štátnej karantény v Humennom
Zdielať na

Desiatky ľudí z rómskych osád idú do štátnej karantény v Humennom

OKRES SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Viac ako 20 nakazených ľudí premiestnili z osád do štátnej karantény v Humennom. Podľa ministra obrany však nie sú všetci nakazení. Niektorí prevoz odmietli a ostali vo svojej komunite. Päť osád preto zostáva uzatvorených. Pri obci Žehra armáda posilnila hliadky a zriadila poľné obväzisko.

Transport do štátnej karantény z uzavretých osád bol podľa ministra obrany Jaroslava Naďa na čisto dobrovoľnej báze. Žiadali si ho sami. Má ísť o jednú rodinu z Bystrian, kde je nakazený minimálne jeden člen. "Oni si aj vyžiadali tento transport. Aj kvôli tomu, že sa cítili nie v bezpečí v osade. Čiže 25 ľudí bude prevezených do štátnej karantény," povedal Naď.

Ostatní chceli ostať v komunite. Hygieničke podpísali, že budú dôkladne a dôsledne dodržiavať pravidlá. "Ak príde k opätovnému porušovaniu pravidiel, ktoré sú nastavené, tak je tam sankčný mechanizmus, ktorý je nastavený a nie malý," dodal Naď. Ozbrojené sily posilnili aj svoje hliadky. Nestoja už iba pri spevnených cestách. Sú rozmiestnení v rôznych kútoch okolo osád.

Po piatich dňoch tak kompetentné orgány konečne opäť sťažili možnosti úteku z karanténnych zón. Strážia aj perimetre takzvaných zelených zón. Vojaci sú pri lesoch, na lúkách, aj poľných cestách. Na Spiši ich pribudlo viac ako o 150 príslušníkov .

"Máme pozorovacie stanovištia, využívame aj niektoré technické prostriedky. A na základe zistenia situácie potom vyrážajú jednotlivé mobilné tými v spolupráci s policajným zborom na zabránenie opustenia tohto stráženého priestoru. Zatiaľ nedošlo k žiadnym bezpečnostným incidentom," povedal náčelník generálneho štábu OSSR Daniel Zmeko.

Armáda je pripravená aj na zdravotné incidenty súvisiace so strážením karanténnych území. Poľné obväzisko má ako spádovú oblasť všetky tri samosprávy, ktoré majú celkovo päť osád v karanténe. "Tu sú lôžka pre aktuálne poskytnutie prvej pomoci. Aj veci, ktoré súvisia s vyčerpaním, dehydratáciou. Ak sa bude meniť počasie, tak s úpalom. Vyšleme mobilný zdravotnícky tím, ktorý je schopný stráviť aj v ochranných pomôckach. Situáciu môže kontrolovať na mieste, prípadne poskytnúť pomoc," dodal Zmeko.

"Sa šíria rôzne dezinformácie a hoaxy, že dochádza k nejakej militarizácií celej tejto operácie. Treba si uvedomiť jedno, že aj ozbrojené sily patria do celej škály spektra civilného krízového manažmentu. Majú svoju úlohu nezastupiteľnú a takto odľahčujú aj naše iné zložky a inštitúcie," skonštatoval predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy