Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výskumníci z celého sveta sa pustili do vývoja vakcín a liekov proti koronavírusu. Kedy budú dostupné?
Zdielať na

Výskumníci z celého sveta sa pustili do vývoja vakcín a liekov proti koronavírusu. Kedy budú dostupné?

BRATISLAVA / Po prepuknutí epidémie v Číne sa výskumníci v celom svete pustili do vývoja vakcín a liekov proti koronavírusu. Ide tu najmä o čas, pretože vývoj vakcín alebo liekov trvá roky a potom klinické testy najmenej jeden a pol roka. Najväčšími favoritmi sú Austrálčania, ktorí už v najbližších týždňoch začnú vakcínu klinicky testovať na ľuďoch. Čínski výskumníci zas vyvíjajú liek, ktorý zatiaľ testujú na zvieratách. Najmenej jeden a pol roka si svet bude musieť pomôcť dostupnými liekmi, ktoré však neboli vyvinuté proti koronavírusu.

Austrálski vedci vo vývoji vakcíny napredujú extrémne rýchlo. Bežne vývoj trvá aj desiatky rokov, oni by mohli stihnúť už za dva. "Vo všeobecnosti by fáza, v ktorej sa nachádzame, trvala jeden až dva roky a my sme to dokázali za osem týždňov," uviedol riaditeľ CSIRO Rob Grenfell. "Tie fázy sa robia naraz, nečaká sa na výsledky, ale ide sa ďalej," povedal lekár Július Hodosy, Ústav molekulárnej biomedicíny.


Austrálski výskumníci pracujú na dvoch preparátoch. "Prvý podávame v podobe injekcie a nosného spreja, druhý iba injekčne. Takže, ak dokážeme prerušiť vírusové väzby na receptory dýchacieho systému fretky, existuje vysoká šanca, že to bude fungovať aj u ľudí," prezradil Rob Grenfell. Či áno, to sa ukáže. Obidva preparáty sú už v tejto chvíli pripravené na klinické otestovanie na ľuďoch.

"Klinické testovanie sa nedá urýchliť, a to bude trvať takých 18 mesiacov, kým sa to uvedie do praxe," skonštatoval Július Hodosy. Je to najmä tým, že klinické testy sú zamerané na to, aby sa vychytali možné vedľajšie účinky lieku alebo vakcíny. Dôležité je povedať, že na počiatku vývoja oboch preparátov stáli vzorky krvi už vyliečených pacientov na COVID-19 a protilátky v nej obsiahnuté. "Tieto protilátky v oboch prípadoch boli izolované z plazmy ľudí, ktorí už ochorenie prekonali a majú svoje protilátky," povedal Július Hodosy.

Z rovnakého základu svoj vývoj a výskum začali aj čínski vedci. Tí sa však nezamerali na vakcínu, ale na liek. "Protilátky, ktoré sme objavili, môžu byť extrémne účinné proti koronavírusom u pacientov buď ako prevencia alebo liečba," vyjadril sa profesor Tsinghua univerzity Zhang Linqi.

Aj oni sa extrémne s vývojom poponáhľali. Ako prvým na svete sa im podarilo izolovať protilátky z krvi vyliečených pacientov. "Teraz sa bude robiť veľa vecí paralelne. Predpokladám, že to bude trvať ďalších najmenej šesť mesiacov," dodal Zhang Linqi. Liek zatiaľ testujú na zvieratách a až potom prídu na rad ľudia.

Dva až tri roky kým sa vakcína alebo liek dostane k pacientovi, je v tejto situácii príliš dlhá doba, preto výskumníci na celom svete skúšajú, či nezaberie niektorý z už existujúcich liekov. "Je veľa liekov, ktoré by sa mohli ukázať ako účinné. Len štúdie nie sú dosť dobre kontrolované," vyjadril sa Hodosy. Zatiaľ používajú iba medikamenty, ktoré viac-menej iba potláčajú prejavy choroby, ako by ju mali liečiť. "Momentálne symptomaticky, kyslíkom, pre ľudí s ventiláciou lieky, napr. antimalariká," dodal Hodosy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy