Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V pôde chýba vlaha. Poľnohospodári sa obávajú, že pre sucho nevzídu jariny
Zdielať na

V pôde chýba vlaha. Poľnohospodári sa obávajú, že pre sucho nevzídu jariny

BRATISLAVA / Slnku a teplu sa všetci tešíme, no poľnohospodári varujú, že v pôde chýba vlaha. Viac ako mesiac nezapršalo. Ak sa v niektorých oblastiach Slovenska dažďa nedočkajú v najbližších dňoch, môžu mať problém nielen s jarnými rastlinami, ale aj s trvalým trávnatým porastom či viacročnými obilninami.

​To, že už viac ako mesiac nespŕchlo poľnohospodárom na jednej strane vyhovovalo. Stihli dokončiť všetky jarné práce. No na druhej strane sa obávajú, že práve kvôli suchu jariny nevzídu.


Aby využili zvyšky vlahy v pôde, tak napríklad prievidzkí poľnohospodári urýchlili sejbu jarných plodín. "Nedostatok vlahy nám avizujú poľnohospodári z Veľkého Krtíša. O suchu hovoria aj poľnohospodári v okresoch Lučenec a Poltár. Bolo tam nielen slnečno a teplo, ale aj veterno. A to spôsobilo ešte výraznejší úbytok vlahy v pôde," povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holécziová.

Na niektorých miestach už pôda od sucha začala praskať. Doplácame na to, že uplynulú zimu bolo málo snehu. "Napríklad v oblasti dolného Spiša nám poľnohospodári naznačujú, že ak v najbližších dňoch nezaprší, tak budú mať problém nielen pri vzchádzaní jarných plodín, ale aj na trvalých trávnatých porastoch či viacročných krmovinách," zhodnotila  Holécziová.


Nedostatok vlahy je cítiť aj v záhradkách, kde sa práca s rýľom zmenila na tvrdú drinu a posadené rastliny či kvetiny je potrebné poriadne zalievať už niekoľko týždňov. Vodu si v týchto dňoch pýtajú už aj vysadené zemiaky, skorý jarný hrášok, či mrkva. Na radosť poľnohospodárov, či záhradkárov, už by nám podľa prognózy meteorológov v polievaní mohol pomôcť dážď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy