Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezohľadnosť slovenských vodičov nemá konca kraja. Takto zneužívali záchranárske uličky v kolónach
Zdielať na

Bezohľadnosť slovenských vodičov nemá konca kraja. Takto zneužívali záchranárske uličky v kolónach

TRNAVA / VODERADY - Od prvého apríla sú vodiči povinní vytvárať počas kolón na ceste, takzvanú záchranársku uličku. Predtým to robili iba niektorí, teraz je to už zákonom dané. Napriek tomu sa stále nájde mnoho vodičov, ktorí túto povinnosť ignorujú a dokonca to zneužívajú.

Teraz je to už na slovenských cestách v pohode, ale uplynulú stredu, počas nariadenej kontroly na hraniciach s okresmi, doprava na Slovensku skolabovala. Vodiči stáli v kilometrových kolónach niekoľko hodín. Niektorým sa však čakať nechcelo.

​Najhoršia situácia bola pravdepodobne v okolí hlavného mesta. Vodiči v smere od Trnavy na Bratislavu stáli v kolóne 5 hodín. A to už od siedmej rána. Aj napriek tomu, že už od 1. apríla je každý vodič povinný automaticky v takejto situácii vytvoriť "záchranársku uličku" - tzn., že sa vodiči v ľavom jazdnom pruhu stiahnu k ľavým zvodidlám a vodiči v pravom jazdnom pruhu, čo najviac k pravej strane vozovky, nie všetci takto konajú. A tak ohrozujú na zdraví a živote druhých, keďže bránia prejazdu záchranárskych vozidiel.


Horšie než neznalosť zákona je v tomto prípade drzosť niektorých vodičov, ktorí využili záchranársku uličku, aby sa dostali skôr dopredu. "Vodičom vozidiel, ktorí nie sú vodičmi vozidiel s právom prednostnej jazdy je použite záchranárskej uličky zakázané," uviedla hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová.

Za úplnú arogantnosť považujeme, zneužiť záchranársku uličku a dostať sa skôr dopredu tak, že sa vodiči napoja za sanitku, ktorá prechádza uličkou. A podľa záberov od divákov, ich nebolo málo. "Na základe podnetu TV JOJ policajti preveria udalosť ako priestupok v doprave. Za zneužitie záchranárskej uličky je možné vodičovi uložiť pokutu až do výšky 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov," dodala Linkešová.

48-ročný muž zo Slovenska jazdil pod vplyvom alkoholu na aute, ktoré pripomína sanitku. Vodič bol navyše diabetik a pri svojom čine mal vysokú hladinu cukru, čo tiež nie je zanedbateľná skutočnosť pri jeho nebezpečnom konaní. Viac sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy