Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fotografie namiesto publika, modlitby online aj vysvätenie cez auto. Táto Veľká noc bude pre veriacich nezabudnuteľná
Zdielať na

Fotografie namiesto publika, modlitby online aj vysvätenie cez auto. Táto Veľká noc bude pre veriacich nezabudnuteľná

SLOVENSKO / Kresťania na celom svete vrátane Slovákov oslavujú najväčší kresťanský sviatok. Zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Pre koronavírus sa však veriaci tento rok v kostoloch zísť nemohli. A tak sa kňazi prispôsobili a prihovorili sa ľuďom do ich obývačiek. Sväté omše vysielali cez internet. V kostole v bratislavskej Petržalke však veriaci sedeli v laviciach a pekne jeden vedľa druhého. Presnejšie ich fotografie.

Oslavu zmŕtvychvstania a teda vzkriesenia Ježiša Krista po smrti na kríži si veriaci pripomínajú v kostoloch prostredníctvom omší. Tentokrát to však bolo iné ako po minulé roky.  Kňazi slúžili omše online a teda cez internet prostredníctvom sociálnych sietí. Inak tomu nebolo ani na farnosti svätej rodiny v bratislavskej Petržalke.
"Sme radi, že aspon takýmto spôsobom možeme byt spojený s našimi veriacimi. Mnohí z nich, teda našich farníkov nám poslali fotografie, tak sme si ich posadili takpovediac do kostola a majú aj oni taký lepší pocit, že na nich myslíme, ale aj pre nás je to samozrejme také povzbudenie v tom, že nám to tak pomáha, aby sme zostali v spojení aj napriek tomu, že dvere kostola sú zatvorené," povedal Juraj Vittek, farár slúžiaci v Bratislave.

Omša prebiehala za prísnych hygienických opatrení, farár a druhý kňaz však celebrovali bez rúšok. "Najmä starší ľudia potrebujú predčítavať vlastne z pier, takže by to bolo pre nich veľmi náročné. Pred a po svätej omši kňaz to rúško má," opisuje Vittek.



Za iných okolnosti by boli lavice v kostole svätého Štefana v Šuranoch plné veriacich. V súčasnej situácii sú v kostole iba kňazi miništranti, speváci a kostolník. Tunajší kňazi však už vyše mesiaca vysielajú omše naživo cez sociálnu sieť. Bohoslužbu sleduje okolo tisíc ľudí.  "To tak prijímame, že je to iné a možno hlbšie to prežívanie sviatkov." povedal farár Štefan Vícen. Z kňazov sa stali na čas technici. Na začiatku museli vyriešiť problém so zvukom v prázdnom kostole sa to totiž ozývalo.

Na veľkonočnú nedelu nezabudli ani vo Veličnej na Orave."Kto sa bojí svedčiť o kristovom umučení a vzkriesení, tan celý čas necháva v Krista v hrobe. Ako keby nemal vieru vo vzkriesenie. Ale ten, čo prežije hrob a vzkriesenie ten je pravý svedok Kristov," opísal farár z Veličnej, Vladimír Kunovský. Veriaci si vďaka moderným technológiám dnes vo svojich obývačkách mohli pozrieť sviatočné bohoslužby. "Mnohí z nás sme sa museli naučiť veci, ktoré sme doteraz nevdeli, nepoznali, je to niečo nové pre nás,"  komentoval Kunovský. Veľkonočná nedeľa je tak pre kresťanov veľmi dôležitá.

Kým väčšina Slovenska dnes svätila svoje veľkonočné pokrmy na diaľku, veriacim z troch obcí v okrese Sobrance sa tento obrad odohrával priamo pred očami.  Miestny kňaz pritom dodržal všetky svetské aj cirkevné prikázania.  Modtlitby a spevy z obecného rozhlasu a požehnanie jedál. Grécko-katolícky duchovný v obci Choňkovce našiel aj v týchto chvíľach spôsob ako sa priblížiť svojim veriacim.Prostredníctvom auta sa od domu k domu prihováral a vysväcoval pokrmy.

Ako kňaz bol Jozef Fabišík v práci a teda sa mohol pohybovať na verejnosti. Veriaci zároveň dodržali všetky zákazy a ostali na svojom pozemku iba v kruhu svojej rodiny. " Plakali, tí starí ktorí  vyšli sedeli na stoličkách, na invalidnom vozíku, boli šťastní a dojatí," skonštatoval miestny duchovný. 

Ľudia mali v košíkoch všetky tradičné veľkonočné pokrmy. Oproti minulým rokom však neboli posvätené vodou. Toto je jediná daň ktorú si teraz vyžiadal koronavírus. "Musíme mnohým veciam ustúpiť. Tým, že musíme chrániť ľudí. Dodržiavať aj nariadenia vlády," povedal. Cirkevné učebnice podobnú situáciu z minulosti vôbec nepoznajú. Duchovní preto musia hľadať stále nové riešenia, pre túto epidémiu. " Takisto aj cirkev sa učí, aj my, aj cirkev kráča s dobou," dodal.

​​

Najčítanejšie správy