Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovenský vojak Jozef Gabčík, ktorý vošiel do histórie nacizmu, mal zrejme chybný dátum narodenia
Zdielať na

Slovenský vojak Jozef Gabčík, ktorý vošiel do histórie nacizmu, mal zrejme chybný dátum narodenia

RAJECKÉ TEPLICE / Jozef Gabčík, ktorý je známou postavou našich vojnových dejín, sa podľa historikov narodil v roku 1912 práve na veľkonočnú nedeľu. Naši žilinskí kolegovia pripravili reportáž, ktorá súvisí s chybným dátumom jeho narodenia.

Jozef Gabčík prišiel na svet v malom domčeku v Poluvsí, ale o deň skôr ako o ňom uvádzajú oficiálne dokumenty. Historici prišli na to, keď nahliadli do záznamov vo farnosti, kde bol pokrstený. "Zistili sme pritom, že sa narodil 7. apríla 1912 a 8. apríla bol pokrstený," povedala historička Soňa Vanovčanová.

Historici majú aj svoje vysvetlenie, prečo asi nastala chyba. Zrejme zaúčinkovala jazyková bariéra. "V tomto období sa rozprávalo na úradoch po maďarsky a títo jednoduchí ľudia maďarsky nemuseli rozumieť," skonštatovala Vanovčanová.

Ako je známe, Jozef Gabčík sa počas druhej svetovej vojny podieľal na atentáte na Reinharda Heydricha. "Gabčíkovi spolu s Jánom Kubišom sa podarilo zlikvidovať jedného z najvyšších hodnostárov a papalášov nemeckých čias," vyjadril sa miestny aktivista Miroslav Bellan.

Tento malý historický omyl nič nemení na faktoch vojnových dejín, no pre Gabčíka mal jeho pravý dátum narodenia určite svoj význam. "Bol to dobrodruh, takže v súvislosti s ním ma nič neprekvapuje, ani to, že žil o jeden deň dlhšie ako sme si všetci mysleli," dodal Bellan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy