Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NOVÉ OPATRENIA: zákaz vychádzania iba v noci, stretávať sa môžu iba 6 ľudia
Zdielať na

NOVÉ OPATRENIA: zákaz vychádzania iba v noci, stretávať sa môžu iba 6 ľudia

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Vláda schválila návrh aktualizácie opatrení od 17. decembra. Súčasťou nových opatrení je aj obmedzenie počtu ľudí na jedno stretnutie, ale aj uvoľnenie zo zákazu vychádzania iba na večerné hodiny.

Od 17. decembra sa upravia protipandemické opatrenia, pričom zhromažďovanie sa bude umožnené maximálne šiestim ľuďom, prípadne iba členom jednej domácnosti. Uvádza sa to v návrhu na aktualizáciu opatrení, ktoré v utorok schválila vláda. Návrh zároveň definuje podmienky zákazu vychádzania. Hlavným dôvodom zmien je obava zo šírenia variantu omikron.

"Vláda obmedzuje na území Slovenskej republiky slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 17. decembra 2021 v čase od 20:00 hod. do 05:00 hod. nasledujúceho dňa, do odvolania, najneskôr však do 9. januára 2022,” uvádza sa v návrhu. Toto obmedzenie by sa nemalo vzťahovať na cestu do a zo zamestnania, avšak týka sa to zamestnancov, ktorí nemôžu vzhľadom na povahu práce vykonávať túto prácu z domácnosti. Musia sa tiež preukázať potvrdením zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Povolenie na pohyb by mali dostať aj osoby zabezpečujúce presúvanie sa do zariadení sociálnych služieb a poskytujúce terénne sociálne služby.

Viaceré indikátory epidemickej situácie sa zlepšili, ide však naďalej o veľmi vysoké čísla. Informoval o tom riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík na tlačovej konferencii po utorkovom zasadnutí vlády. Uviedol tiež, že zaznamenali pokles výjazdov vozidiel Záchrannej zdravotnej služby. Nemocnice sú však stále veľmi blízko svojich kapacitných limitov, a to konkrétne na 81 percentách maxima druhej vlny pandémie. V Bratislavskom kraji navyše záťaž na nemocnice stále rastie. Približne 81 percent príjmov do nemocníc tvoria nezaočkované osoby.

Prehľad nových opatrení:

  • zákaz vychádzania v čase od 20:00 do 5:00
  • na jednom stretnutí môžu byť iba 6 ľudia (výnimka pre ľudí z jednej domácnosti)
  • V IC vlakoch, rýchlikoch a diaľkových autobusoch režim OTP
  • Testovanie na letiskách (zabezpečenie má na starosť ministerstvo dopravy a výstavby)

Výnimky zo zákazu vychádzania v nočných hodinách:

  • cesta do a zo zamestnania
  • cesta do esenciálnych obchodov
  • cesta do zdravotníckeho zariadenia a k lekárovi
  • cesta za príbuzným alebo blízkou osobou, ktorá je odkázaná na starostlivosť
  • venčenie psa alebo mačky do vzdialenosti 500 metrov od bydliska
  • starostlivosť o hospodárske zvieratá
  • veterinárna starostlivosť
  • cesta do a zo zahraničia
  • cesta osôb do zariadení sociálnych služieb a poskytujúce terénne sociálne služby
  • bohoslužby alebo náboženský úkon v režime OP
  • na cestu do prírody pre poľovníkov s platným poľovníckym lístkom za účelom plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných a späť

Medzi maloobchodné predajne, prevádzky a iné zariadenia, ktoré majú mať výnimku zo zákazu vychádzania, patria prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očné optiky. Ďalej by mala výnimka platiť aj pre predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, predajne náhradných dielov motorových vozidiel, odťahové služby, práčovne a čistiarne odevov a čerpacie stanice pohonných hmôt a palív.

Dostupné by mali byť pohrebné služby, služby pohrebiska a krematória, služby technickej a emisnej kontroly vozidiel, zberné dvory, služby advokátov, notárov, súdnych exekútorov, správcov konkurzných podstát, mediátorov, dražobníkov, rozhodcov, znalcov, tlmočníkov a prekladateľov, a tiež taxislužby. Fungovať môžu tiež zariadenia spoločného stravovania na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v zdravotníckych zariadeniach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy