Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred parlamentom protestovali záchranári, polícia zadržala ich šéfa
Zdielať na

Pred parlamentom protestovali záchranári, polícia zadržala ich šéfa

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci sa po predĺženom trojdňovom víkende vrátili do parlamentu. Na záver decembrovej schôdze si nechali tie najproblémovejšie koaličné zákony - vrátane štátneho rozpočtu na budúci rok. Pred budovou národnej rady poobede protestovali záchranári.

Pred parlament prišli záchranári, protestovali proti zvyšovaniu miezd

Desiatky záchranárov a sanitky sa prišli poďakovať pred parlament za zvýšenie platov o 34 eur. "Záchranári za 2 roky padajú na hubu. Všetci, ktorých tu vidíte, sme za 2 roky položili svoje zdravie, traja už nie sú medzi nami," reagoval František Majerský, šéf komory zdravotníckych záchranárov. "Mohli by si to oni vyskúšať, aké to je, za pár korún v noci vstávanie, dávajú nám do 2 minút ísť von, ani na záchod, ani jesť, od rána do večera v sanitke," vyzval záchranár Juraj. "Zostali ľudia v práci 36 hodín, rekordéri 72, teraz, keď bolo treba odmeniť, už pri nás nezostal nikto," záchranár Robert Nádaský.

K iniciatíve sa pripojili aj záchranári na opačnej strane Slovenska – v Snine. Podporiť ich prišla aj primátorka mesta, ktorá na jednu zo sanitiek osobne priviazala symbolickú stužku. "Je to služba, ktorú každý z nás potrebuje a ani nevieme, kedy. A mala by byť aj dobre zaplatená, lebo to je práca v rizikových podmienkach a každý jeden zdravotník si to zaslúži," reagovala primátorka Sniny, Daniela Galandová.

Záchranári majú momentálne priemerný plat 1 147 eur, žiadali zvýšenie na 1470. Tvrdia, že za takmer 2 roky pandémie s nimi o tom nik nerokoval. Rovnako sa im nepodarilo vyjednať ani lepšie pracovné podmienky, či reformu celého odvetvia. "Každý normálny, ktorý je mladý, môže odísť do Česka, Rakúska, Anglicka za úplne iných podmienok," konštatoval František Majerský. "Keď my máme na všelijaké lotérie a na nejaké 500 - miliónové motivácie a poukazy tak snáď by sme mohli nájsť peniaze aj na to, čo sme tým ľuďom sľubovali," vyjadril sa predsedníčka zdravotníckeho výboru, Jana Bittó Cigániková. "Záchranári majú mzdový automat, rastú im platy tak ako v hospodárstve každý rok," reagoval minister financií, Igor Matovič. 

Krátko potom, čo pred parlamentom dozneli záchranárske sirény, polícia zadržala Františka Majerského, šéfa komory záchranárov a predviedla ho na policajnú stanicu v centre mesta. "Bol predvedený na vysvetlenie na obvodné oddelenie vzhľadom na to, že neuposlúchol výzvu príslušníka policajného zboru a platí zákaz zhromažďovania nad 6 osôb," vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec. Prišli ho tam čakať aj kolegovia, ktorí s ním pricestovali do Bratislavy z Popradu. Napokon krátko pred 19. hodinou vyšiel spolu s viceprezidentom. "Žiadny protest, žiadne zhromaždenie, len poďakovanie poslancom. Dodržiavali sme platné nariadenia, mali sme všetci rúška," konštatoval viceprezident Michal Weinciller. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy