Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranári dnes našli aj druhé telo skialpinistu, ktorého zasypala lavína
Zdielať na

Záchranári dnes našli aj druhé telo skialpinistu, ktorého zasypala lavína

VEĽKÁ FATRA / Po lavínovom zosune zostali pod snehom dvaja skialpinisti. Jedného z nich našli už v deň nešťastia. Druhého, 47- ročného muža, našli na druhý deň jeden a pol metra hlboko pod snehom v spodnej časti lavíny.

​Chlapi z horskej záchrannej služby aj lavínové psy v skorých ranných hodinách vyrazili do náročného horského terénu. Pátranie zo včera ukončili v noci z dôvodu rizika odtrhnutia ďalšej lavíny, ktorú by v tme nebolo vidieť a ohrozila by aj samotných záchranárov. Druhého, 47-ročného muža zo Zvolena, ktorého lavína zmietla, našli jeden a pol metra hlboko pod snehom. 

Na Krížnej sa včera, 13. decembra, zosunula masa snehu. "Je to náročný terén, veľmi strmý svah asi 70 stupňov," ohodnotil terén lesník Ján Gazdarica. V tom čase boli na Krížnej traja skialpinisti. Dvoch z nich lavína zasiahla. Miestami dosahoval sneh hĺbku až 8 metrov. Tretí z mužov lavíne iba zázrakom unikol, kamaráti zmizli pod snehom, a preto volal pomoc.

Záchranári spod veľkej kopy snehu vyslobodili telo jedného zo skialpinistov. Muž (46) z Banskej Bystrice, žiaľ, nemal žiadnu šancu prežiť. "Lekár skonštatoval smrť, po zhruba dve a pol hodinách ho našli," hovorí Hopjaková. "Každý rok tam niečo spadne, ale väčšinou v jarnom období," tvrdí lesník Ján Gazdarica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy