Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nepravdivú informáciu zdieľalo viac ako 6 000 užívateľov. Polícia zistila, že všetko je inak
Zdielať na

Nepravdivú informáciu zdieľalo viac ako 6 000 užívateľov. Polícia zistila, že všetko je inak

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počas pandémie sa okrem vysokých počtov infikovaných zvyšuje aj počet dezinformácií, alebo tiež informácií, ktoré nie sú pravdivé. Najnovším takýmto hoaxom je aj príspevok, v ktorom užívateľ tvrdí, že v Rakúsku odmeňujú darovanie krvi viac ako 1 000 eur, ale iba pre neočkovaných.

Nepravdivý status zverejnil Jaroslav Prachár na sociálnej sieti a odvtedy ho zdieľalo viac ako 6 000 užívateľov. Polícia SR pravidelne kontroluje rôzne informácie, ktoré sa šíria internetom, preto aj toto tvrdenie si overila v Červenom kríži. 

"Zavolali sme do rakúskeho Červeného kríža - Österreichisches Rotes Kreuz a zistili sme, že v Rakúsku platia rovnaké pravidlá pre darcovstvo krvi ako na Slovensku, Rakúšania nerozlišujú pri darcovstve krvi, či je človek neočkovaný alebo očkovaný, vírus sa transfúziou neprenáša, kvalita odobratej krvi sa skúma štandardne ako vždy, Rakúsko nedáva darcom žiadnu finančnú odmenu, tobôž nie uvedené horibilné sumy, darca nemusí dokonca prísť ani s testom, jedine musí mať so sebou rúško," vyvrátila Polícia SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy