Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovenskí vedci a odborníci upozorňujú na zhoršujúcu sa situáciu vo vývoji pandémie
Zdielať na

Slovenskí vedci a odborníci upozorňujú na zhoršujúcu sa situáciu vo vývoji pandémie

SLOVENSKO / Slovenskí vedci a odborníci, združení v iniciatíve "Veda pomáha", upozornili na zhoršujúcu sa situáciu vo vývoji pandémie. Počas Vianočných sviatkov nám zrejme hrozia tvrdšie opatrenia. Podľa vedcov z tejto iniciatívy už v tejto chvíli neexistuje žiadne zázračné, ani dobré riešenie a vyberáme si už len z kombinácie tých zlých. Zároveň vyzývajú obyvateľov Slovenska, aby sa vyhýbali kontaktom najmä na hromadných podujatiach. Navrhujú prísnejšie opatrenia a plošné testovanie v regiónoch s ohniskami nákazy.

Podľa signatárov tejto výzvy si s pandémiou dokážeme poradiť iba v atmosfére vzájomnej dôvery. "Môžeme to dosiahnuť len spoločne, našou vlastnou obozretnosťou a vzájomnou ohľaduplnosťou," hovorí riaditeľka Biomedicínskheo centra SAV RNDr. Silvia Pastoreková, DrSc. Vedci a odborníci si čoraz viac uvedomujú, že klesajúca dôvera medzi obyvateľmi navzájom a v ústavných činiteľov, sa podieľa na zhoršovaní situácie okolo pandémie nového korona vírusu.

"Bez vzájomnej dôvery medzi ľuďmi, sa táto situácia nebude dať vyriešiť," hovorí krízový manažér Radovan Bránik. Zároveň túto výzvu máme chápať, ako podporu obyvateľom i vláde. "Treba to vnímať ako podporu obyvateľom a vláde, aby získala dostatok podpory," dodal Bránik. Zároveň upozorňujú na vážnu situáciu vo vývoji nákazy. Už podľa nich neexistuje žiadne zázračné ani dobré riešenie, ale vyberáme si už len z kombinácie tých zlých. "Očakávame, že ak neprijmeme zásadné opatrenia, počas decembra pribudne do nemocníc takmer 5-tisíc nových pacientov s diagnózou Covid-19," tvrdí Pastoreková. 

Vedci a odborníci navrhujú kombináciu riešení, a to obmedzenie mobility a minimalizovanie kontaktov, a zároveň cielené testovanie s trasovaním, ako aj plošné testovanie v regiónoch s ohniskami nákazy. "Vidíme to na príklade Oravy, kde s prísnymi pravidlami to naozaj zabralo a 3 oravské okresy patria medzi najlepšie na Slovensku," hovorí biochemik Ing. Pavol Čekan, PhD."Prosíme ľudí, aby toto zvažovali a správali sa tak, aby sme situáciou prešli čo najlepšie," hovorí matematik FMFI UK Mgr. Richard Kollár, PhD. Aby sa ľudia vyhýbali hromadným podujatiam, kontaktom s ľuďmi, ktorých pravidelne nestretávajú, aby zbytočne neriskovali. Lekári však neodporúčajú pasívne sedieť doma, ale posilňovať zdravie v prírode. "My nemusíme zostať sedieť doma, ale naopak robiť aktivity mimo ľudí, to znamená v prírode," hovorí Marián Kollár zo Slovenskej lekárskej komory. 


Pod výzvu sa podpísala takmer 80-ka vedcov a odborníkov. Medzi inými aj napríklad Vladimír Krčméry, Mária Bieliková, Peter Celec alebo Robert Mistrík. Na výzvu reagoval aj premiér Matovič. Vyčíta vedcom, že spochybňovali plošné testovanie, potom nedobrovoľnosť. "Keď pani prezidentka zo svojej autority povie, že to nie je správne, že ľudia by mali chodiť na testy len dobrovoľne a zároveň vedci, ktorí sa vyznajú, korí vidia, že nám to tam horí, že sa rútime do katastrofy v tých 4-5 okresoch, presne takej istej ako na Orave, hovoria, že tam máme urobiť plošné testovanie. Ako ho máme urobiť?", hovorí Igor Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy