Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Realitný trh kríza neohrozila. Stavia sa menej, no ceny nehnuteľností naďalej rastú
Zdielať na

Realitný trh kríza neohrozila. Stavia sa menej, no ceny nehnuteľností naďalej rastú

BRATISLAVA / Aj tohtoročná jeseň potvrdila trend zvyšovania cien nehnuteľností. Najvýraznejšie to cítiť v našom hlavnom meste, kde sa stavia oveľa menej, než by chceli ľudia, ktorí si hľadajú bývanie. To spôsobuje, že predávajúci si môžu diktovať vyššie ceny a kupujúci sa zase spoliehajú na nízke úroky hypotekárnych úverov. Problémom však je, že sa čoraz viac zadlžujeme, a to viac ako v iných krajinách Európskej únie. Aj preto ekonómovia vyzývajú ľudí k opatrnosti.

Na realitný trh na Slovensku kríza naďalej nemá žiaden dosah. Ceny bytov aj v treťom štvrťroku rýchlo rástli a tomu zodpovedá aj úverovanie. Na svoje bývanie si Slováci požičiavajú aj na európske pomery veľa. "Úvery na bývanie nám prudko rastú a sa stále pohybujú niekde nad deväť percent, čo je mimochodom druhý najrýchlejší rast v eurozóne," priblížil člen bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček. 

"Platí to, čo predchádzajúce kvartály, je veľmi nízka ponuka na trhu," zhodnotila riaditeľka Bond Reality Daniela Rážová. Nízka ponuka a úroky spôsobili skoro deväťpercentný medziročný nárast cien bytov v treťom kvartáli. Napriek tomu, že narástol počet dokončených bytov v treťom štvrťroku pre odložené kolaudácie na jar, tak medziročne sa prepadla výstavba začatých bytov o skoro osem percent.

Ako malý cenový Dubaj pôsobí naďalej Bratislava. "Kde sa ohlásil ďalší rozvoj vo Volkswagen, nové projekty, nám kúpyschopnosťou stále narastá, prichádzajú ľudia, majú výplaty, prechádzajú v bankách na úvery," vysvetlila Daniela Rážová.

Kríza už ale opäť odhaľuje regionálne nerovnosti na Slovensku, čo je vidieť aj na rozdielnych cenách za meter štvorcový. Kým v Bratislave je priemer skoro 2 400 eur, tak v Nitrianskom kraji ani nie tisíc. Čo bude ďalej, nevie presne nikto, táto kríza je jednoducho iná."Tak, ako by som sa netrafil pred rokom, tak už radšej netipujem," vyhlásil riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni NBS Marek Ličák. 

Obozretnosť je ale na mieste. Mnohí majú teraz odložené splátky úverov. Keď ich nebudú môcť splácať po skončení moratória, banky by mohli zvýšiť úroky aj zostávajúcim klientom. "Krízu nemáme ani z ďaleka za sebou, takže je lepšie počítať s horším scenárom a byť potom príjemne prekvapený ako naopak," vyjadril sa finančný analytik Maroš Ovčarik z Finančného kompasu. 

Všetkým tým, ktorí sú z týchto astronomických cien pri našich príjmoch zúfalí, alebo na to jednoducho nemajú, by mohli pomôcť sľubované nájomné byty. "Každý prísun nových bytov pomôže," potvrdila Rážová. To tak skoro ale nebude, zatiaľ sa nepoložila jediná tehla. Sú len plány a analýzy. "Minulý mesiac boli v Národnej rade schválené dva zákony, zákon o dotáciách a zákon o úveroch ŠFRB," uviedol minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina). 


Ako finančne zvládnuť Vianoce? Poradíme vám: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy