Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane: Hrozí explózia pandémie? Takto to u nás vyzerá v sociálnych zariadeniach
Zdielať na

Na hrane: Hrozí explózia pandémie? Takto to u nás vyzerá v sociálnych zariadeniach

BRATISLAVA / Zdá sa, že boj s prvou vlnou koronavírusu máme úspešne za sebou. Máme však pred sebou novú fázu - a to boj o nový život, boj o to, aby sme sa dokázali postarať o seba a svoje rodiny. Darí sa štátu pomáhať nám v týchto neľahkých časoch dostatočne, efektívne, adresne a hlavne rýchlo? Aké sú ďalšie plány vlády na pomoc ľuďom postihnutých korona krízou? Akých plánov sa bude musieť vláda vzdať v dlhodobom horizonte? Na tieto otázky odpovedali vo štvrtkovom vydaní Na hrane minister práce a sociálnych vecí - Milan Krajniak (Sme rodina) a jeho predchodca na kresle ministra - Ján Richter (Smer-SD).

"Nám sa podarilo dodať sociálnym zariadeniam vyše dva milióny ochranných rúšok, 269 tisíc ochranných rukavíc, respirátory, ochranné okuliare a obleky, či dezinfekčné prostriedky. Rozdistribuovali sme 90 tisíc rýchlotestov. Plošne testujeme aj zamestnancov, aj klientov a dodávame ochranné materiály," odpovedal k téme ochrany našich seniorov v sociálnych centrách minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.


"Vzhľadom na tie opatrenia, ktoré sa prijali sú tie výsledky dobré. 13. marca som prijal prvé opatrenia smerom k sociálnym zariadeniam. Niekedy sa nám však zdalo, že tá vláda sa viac zaoberá o rómske osady ako o tých najviac rizikových v sociálnych službách. A to z toho titulu, že neboli vybavení pomôckami, neprebiehali tieto testy," skonštatoval Krajniakov predchodca Ján Richter.

Na koronavírus v stredu zomrel ďalší pacient. Podľa informácií TV JOJ nákaze podľahol klient z Domova sociálnych služieb v Pezinku. Hrozí explózia pandémie práve v zariadeniach sociálnych služieb? "Nemám také informácie a každý deň sa nechám informovať, lebo my zabezpečujeme ten servis testov. Každý deň sa informujem, okrem teda toho dnešného dňa, kedy v jednom zariadení v Košickom kraji vyšli hraničné testy - tie rýchlotesty. Takže tam sa ide teraz testovať. Zatiaľ mám len dobré informácie," zhodnotil Krajniak.

"Tu ide o záchranu životov. Ja som veľmi rád, že zatiaľ sa to na Slovensku darí. Chcem poďakovať zamestnancom DSS v prvej línii, ktorí sa museli obetovať, pretože v prípade, ak je tam nejaké podozrenie oni tam zostávajú v 14 dňovej karanténe," dodal ďalej Krajniak.

Je teda problémom práve pezinská DSS? "Nebol to úmyselný problém. Niekoľko týždňov tam došlo k pochybeniu, pretože liečili ľudí na bežné respiračné problémy, hoci pravdepodobne už 3 týždne pred tým sa tam ten vírus prejavoval. A preto v tých ďalších prípadoch, kde boli DSS v podobných prípadoch, sa podarilo lekárom veľmi dobre stabilizovať, lebo to je neporovnateľné. Väčšina tých úmrtí, ktoré máme na Slovensku je z toho jedného zariadenia v Pezinku, pretože tam zdravotná starostlivosť nastúpila veľmi neskoro," uzavrel Krajniak.

Odpovede na ďalšie otázky v súvislosti s plánmi vlády v rámci korona krízy nájdete v priloženom hlavnom VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy