Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ústne maturity tento rok nebudú. Toto všetko teraz čaká maturantov
Zdielať na

Ústne maturity tento rok nebudú. Toto všetko teraz čaká maturantov

BRATISLAVA / Ústne maturity tento rok nebudú, žiakom učitelia spriemerujú koncoročné známky. Uviedol to vo štvrtok na tlačovom brífingu minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Platiť to bude pre všetky školy. Pri osemročných gymnáziách sa budú rátať známky od piateho ročníka. Ak žiaci nebudú súhlasiť s výslednou známkou, budú môcť absolvovať klasickú maturitu. Tento školský rok maturuje 41-tisíc študentov na vyše 690 školách.

Ústne maturity tento rok nebudú. Vyučovanie sa pre posledné ročníky stredných škôl končí 7. mája. V daný deň školy študentom vystavia koncoročné vysvedčenie. Najneskôr 30. júna im vydajú koncoročné a maturitné vysvedčenia.

Stredoškolákom sa namiesto toho budú priemerovať známky zo všetkých ročníkov, vo štvrtok o tom informoval minister školstva Branislav Gröhling. "Maturity tak ako poznáme, budeme musieť trochu zmeniť, pretože situácia nás k tomu núti,“ povedal minister.

Ako ďalej informoval Gröhling, výsledná známka v rámci maturitnej skúšky sa získa ako aritmetický priemer známok z daného predmetu alebo skupiny príbuzných predmetov. Do aritmetického priemeru známok sa započítavajú koncoročné známky zo všetkých ročníkov a polročné známky z posledných dvoch ročníkov.

Ministerstvo školstva SR

V rámci osemročného štúdia sa do priemeru započítajú koncoročné známky z posledných štyroch ročníkov a polročné známky z posledných dvoch ročníkov. Opatrenie sa vzťahuje aj na odbornú zložku maturity a na praktické maturity. Priemernú známku žiakovi škola oznámi do 12. mája. Ak žiak s priemerom súhlasí, v tom momente zmaturoval.

Ministerstvo školstva SR

Klasická ústna maturita sa môže robiť v tom prípade, ak žiak nebude súhlasiť s priemerom. Požiadať o to môže do 15. mája. Skúška sa môže konať ako videokonferencia. Dobrovoľný predmet maturitnej skúšky bude možné zrušiť do 7. mája. Ak sa tak nestane, tak žiak bude skúšku vykonávať dištančne prostredníctvom videokonferencie alebo prezenčne podľa opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR. Opravná maturitná skúška z roku 2018 a 2019 sa neruší. Žiaci ju budú môcť absolvovať od 20. mája do 13. júna.

Ak budú študenti robiť maturitnú skúšku ústne v škole, musia dodržať tieto opatrenia:

Ministerstvo školstva SR

Ministerstvo odhaduje, že počet žiakov, ktorí prejdu klasickou maturitou, bude od dvoch do troch tisíc. Študenti či rodičia môžu svoje otázky ministrovi napísať na adresu opytajsaministra@minedu.sk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy