Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kočnera predviedli na NAKA. Vypovedať má v kauze podplácania sudcov
Zdielať na

Kočnera predviedli na NAKA. Vypovedať má v kauze podplácania sudcov

NITRA / V Nitre pokračujú výsluchy v trestnom stíhaní sudcov, ktorí údajne rozhodovali v prospech viacnásobne trestne stíhaného Mariána Kočnera. Podľa informácií televízie JOJ vraj Kočner zmenil svoj prvotný postoj k obvineniu z uplácania sudcov, a predpoludním už vypovedal. Údajne sa vyjadril k tvrdeniam bývalého sudcu Vladimíra Sklenku. Ten Kočnerovi posielal tisícky správ, a za konanie v jeho prospech údajne dostal desaťtisíce eur.

Mariana Kočnera predviedli pred 9:00 hodinou ráno na pobočku Národnej kriminálnej agentúry v Nitre. Jeho právnik Marek Para sa nedostavil, poslal ale miesto seba právničku. Prišlo aj niekoľko obhajcov, vrátane obhajcu Moniky Jankovskej. 

Advokáti sa najskôr vyjadria pre média až po výpovedi dôležitého a mediálne známeho sudcu Vladimíra Sklenku, ktorý spolupracuje s políciou a vypovedá o spôsobe ako konal v prospech Mariana Kočnera. Sklenka tiež opisuje, ako sa s Kočnerom spoznal, ako mu napomáhal v jeho obchodných veciach, zápisoch do registrov a podobne. Práve jeho výpoveď bola spúšťačom celej kauzy. 

Obvinených je v tejto veci dokopy 18 osôb. V prípade Mariana Kočnera ide o zločin zasahovania do nezávislosti súdu, prečin podplácania a zločin podplácania. Sudkyňa a bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská je obvinená za zločin prijímania úplatku a prečin podplácania. 

​Marian Kočner už po obvinení z uvedeného skutku odmietol vypovedať.  Dnes sa ale k obvineniam už vyjadriť chcel. Po výsluchu uviedol obhajca Moniky Jankovskej Peter Erdös, že sa Kočner vyjadril iba k jednému svedkovi: "Len k jedinému svedkovi, ale nepoviem vám viac, trestné stíhanie je neverejné, preto."

Podľa zistení TV JOJ sa Kočner mal vyjadrovať k už bývalému sudcovi Sklenkovi, ktorý mal konať v prospech Kočnera a za jeho rozhodnutia si prišiel na nemalé peniaze. Sklenku stíhajú v samostatnom konaní a vypovedá, čím komplikuje situáciu svojim obvineným kolegom.

Kočner vypovedal dve hodiny, Sklenku mal označiť za klamára. Obvinená Jankovská stále pred vyšetrovateľom nevypovedá, podľa TV JOJ jej obhajca dodnes nepozná obsah výsluchu samotného sudcu Sklenku, ktorý je pre toto konanie zrejme najvýznamnejším svedkom.

Jankovskej obhajca nemá vedomosť o tom, že by niektorí z obvinených začali s políciou spolupracovať. Kočner chce svoju výpoveď údajne onedlho ešte rozšíriť.

Polícia pri akcii Búrka zadržala niekoľko sudcov aj advokátov. Medzi nimi aj bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú, sudcu Ľuboša Sadovského, sudkyne Andreu Haitovú, Denisu Cvikovú, Miriam Repákovú, Evu Timár Myjavcovú, sudcu Richarda Molnára, sudkyňu Gabrielu Buľubašovú, Zuzanu Maruniakovú, predsedu Okresného súdu Bratislava V Dušana Srogončíka, konkurznú sudkyňu Katarínu Bartalskú, exsudcu Davida Lindtnera, sudcu Eugena Paláštyho, advokáta Miroslava Mojta, podnikateľa Ladislava Mojžiša.

14. marca Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici  rozhodol o tom, že Jankovská, Cviková, Palášthy a Molnár zostanú vo väzbe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy