Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novým ohniskom nákazy koronavírusom je centrum sociálnych služieb v Batizovciach. Prvé výsledky testov sú už známe
Zdielať na

Novým ohniskom nákazy koronavírusom je centrum sociálnych služieb v Batizovciach. Prvé výsledky testov sú už známe

BATIZOVCE / Najviac nových prípadov dnes pribudlo v popradskom okrese. Až desať infikovaných ľudí je z centra sociálnych služieb v Batizovciach. Regionálny úrad verejného zdravotníctva považuje toto zariadenie za jedno z ohnísk nákazy koronavírusom.

V  Batizovskom barokovom kaštieli sa starajú o vyše stovku klientov.  82 ročnú ženu z tohto zariadenia hospitalizovali v popradskej nemocnici pred týždňom v pondelok. Jej primárny test na koronavírus bol negatívny, sekundárny o pár  dní neskôr bol už s pozitívnym výsledkom. Žena deň predtým zomrela. 

V uplynulých dňoch otestovali klientov i zamestnancov v zariadeniach PSK ,z jedného z nich neprichádzajú dobré správy. V Batizovciach otestovali v pondelok všetkých, klientov i zamestnancov. Dokopy viac ako 200 ľudí. Dnes sú známe prvé výsledky. V centre majú 10 pozitívnych testov. Regionálna hygienička nám potvrdila, že ide o 9 kientov a jedného zamestnanca."Všetci títo klienti sú bezpríznakoví, nemajú žiadne ťažkosti a čakáme na výsledky ďalšich testov," povedal  predseda prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Podľa regionálnej hygieničky je také nakumulovanie prípadov  už ohniskom nákazy.


Medzi nakazenými klienatmi je šesť žien a traja muži, vo veku od 40 do 67 rokov. V týchto chvíľach sa už pre pozitívnych pacientov pripavuje v kaštieli osobitný pavilón . Zatiaľ bude mať 16 lôžok. Do domova pod Tatrami smerujú aj ďalšie zásoby ochranných pomôcok hlavne pre personál, ktorý sa bude o pozitívne testovaných starať.
"Sú to overaly, rukavice, respirátory vyššej rady FFP3, štíty a dezinfekcia. Po konzultácií s  riaditeľkou jej toto  dopĺňame na  aktuálnu situáciu," povedal vedúci  oddelenia sociálnych vecí a rodiny Prešovského samosprávneho kraja Pavel Slaninka.  

Riaditeľka už v sobotu vytvorila krízový štab zamestnancov, ide približne o 25 ľudí, ktorí sa dobrovoľne prihlásili a budú sa starať o nakazených pacientov.  "V zariadení ostane krízový tím pracovníkov, ktorých sme si vlastne pripravili  a budú sa  starať o klientov v priebehu 14  dní," dodáva riaditeľka.

Sitácia sa zhoršuje aj na  v ďalších v domovoch pre seniorov. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy