Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Britská mutácia tvorila viac ako polovicu pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne
Zdielať na

Britská mutácia tvorila viac ako polovicu pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne

BRATISLAVA / Britská mutácia koronavírusu tvorila 57 % pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne. Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva SR, britský variant bol na Slovensku už v novembri. Jeho prvý výskyt sa podarilo potvrdiť v zmrazenej vzorke zo 14. novembra.

Ide pritom o vírus, ktorý sa šíri až o 70-percent rýchlejšie ako klasický Covid -19. Vedci sú zatiaľ opatrní a tvrdia, že definitívny dôkaz o tom ešte nemajú. Ak by to však bola pravda - mohla by to byť paradoxne dobrá správa.

Úrad verejného zdravotníctva a regionálne úrady v Trenčíne a Nitre prispeli k vývoju a zavedeniu novej metódy diagnostiky tzv. britskej mutácie koronavírusu na Slovensku. V rámci jednej PCR reakcie tak bude možné nielen potvrdiť, respektíve vylúčiť prítomnosť vírusu vo vzorke, ale tiež odlíšiť britský variant od bežného variantu SARS-CoV-2. "To skráti čas diagnostiky, čo rýchlejšie umožní prijať potrebné opatrenia,“ uviedla Račková.

Z aktívneho vyhľadávania pozitívnych pacientov prichádzajúcich z Veľkej Británie koncom decembra minulého roka vykonali laboratóriá tzv. diferenciálne testovanie u troch pozitívnych vzoriek. V dvoch sa potvrdila prítomnosť britského variantu. "Z toho v jednej vzorke potvrdila prítomnosť 'anglického kmeňa' aj sekvenácia na pracovisku Slovenskej akadémie vied. Zistené výsledky plánujeme ďalej overovať pomocou genetickej sekvenácie aj v laboratóriu ÚVZ SR,“ uzavrela hovorkyňa úradu.

Britská mutácia sa podľa vedca Čekana okrem Trenčína objavila aj v iných okresoch

"V okrese Nitra, Bratislava, myslím že Hurbanovo,"  informuje vedec Ing. Pavol Čekan, PhD. Podľa infektológa Petra Sabaku môže odhalenie skoršieho výskytu britskej mutácie na Slovensku, ktoré zverejnil Urad verejného zdravotníctva, znamenať aj dobrý posun. Čísla nových pozitívnych prípadov totiž napriek jeho prítomnosti postupne klesajú. "Tento lockdown sa ukázal, ako relatívne účinný aj proti tejto britskej mutácií. Dobrá správa by to mohla byť v tom, že ak už sme si týmto lockdownom poradili s touto britskou mutáciou. Tak vieme, že v dohľadnej dobe nás asi nič horšie nečaká," hovorí infektológ Sabaka. 

"Ak sa toto teda potvrdí, tak to je veľmi kľúčová informácia pre ďalšie opatrenia a rozhodnutia, čo sa týka otvorenia škôl alebo semafor opatrení," hovorí dátový analytik Smatana. Vedci ale varujú pred predčasným optimizmom. Údaje hlavného hygienika zatiaľ nepovažujú za definitívne. "A že do konca od 14. novembra, čo je dosť prekvapujúce, tá britská mutácia len začínala v Anglicku. Veľmi rád porovnám ich test s našim a uvidíme, či naozaj ide o špecifický test pre britskú mutáciu," hovorí Čekan. 

Premiér a minister zdravotníctva to chcú tiež ešte pre istotu preveriť

"Budem ešte žiadať verifikovať tie niektoré vzorky aj práve sekvenovaním priamo. A budem sa teda pýtať, že či naozaj vieme stopercentne potvrdiť, že ide o tento typ," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Lebo je čisto hypoteticky možné, že teoreticky tam môže byť výrazný podiel takzvanej ešte talianskej mutácie z jari," hovorí premiér Igor Matovič. Odborníci sa ale zhodujú v tom, že vyhrané stále nemáme a pokračovať musí prísny lockdown. "Keby teraz uvoľníme opatrenia, trebárs za dva týždne. Ono to zasa začne stúpať," hovorí Sabaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy