Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Samosprávy nevládzu, ale pomáhajú. Jedna sa vyzbierala a kúpila respirátory
Zdielať na

Samosprávy nevládzu, ale pomáhajú. Jedna sa vyzbierala a kúpila respirátory

SLOVENSKO / Samosprávy zvládli organizáciu i zabezpečenie plošného testovania, prípravu a zriadenie mobilných odberových miest i ďalšie úlohy navyše, ktoré na ne kládla a kladie pandémia. Vláda im síce poďakovala, no podľa nich im situáciu často protirečivými nariadeniami komplikuje. Obce, mestá i mestské časti by to povedané zjednodušene, mohli po roku zabaliť.

"Ľudia v žiadnom okrese reálne nevedia, kto má čo robiť, čo komu patrí a čo kde platí," informuje hovorca ZMOS Michal Kaliňák. "Človek ťažko znáša nespravodlivé útoky, máme toho fakt už dosť," hovorí primátor Trenčína a prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. 

No napriek tomu, aktuálne vymýšľajú spôsob, ako svojim obyvateľom pomôcť. "Pochopili sme, že si musia pomôcť predovšetkým sami," hovorí starosta mestskej časti Bratislava -Nové Mesto Rudolf Kusý. A to nielen pokiaľ ide o organizáciu testovania.

Nielen obce a mestá ale aj mestské časti zabezpečujú rúška, respirátory, vitamíny, ovocie či dezinfekciu. Bratislavská mestská časť Nové Mesto na to, aby to dokázala, zriadila koncom minulého roka transparentný účet, kde darcovia zaslali na boj s ochorením COVID-19 už viac ako 54-tisíc eur. "Začali sme tento týždeň, rozdali sme 2500 respirátorov do našich škôl a škôlok, následne zabezpečíme seniorom nad 62 rokov respirátory," hovorí Kusý. 

V Pezinku už rozdali 3000 respirátorov seniorom nad 65 rokov

Starosta obce Dvory nad Žitavou zasa zaobstaral pre svojich obyvateľov 500 kusov ivermectínu, pričom ide iba o prvú várku. Členovia Združenia miest a obcí Slovenska hľadajú financie na takéto nákupy kde sa dá. "Napríklad aj z tých peňazí, ktoré boli pôvodne v rozpočte určené na spolufinancovanie eurofondových výziev," informuje Kaliňák. 

Navyše viaceré mestá a obce pri zabezpečení testovania, nakupovaní vitamínov, či ochranných pomôcok spojili svoje sily. "Môžeme hovoriť o regióne na západe Slovenska, kde viaceré obce šli spoločne do nákupu respirátorov, pretože nákup vo veľkom je omnoho lacnejší" informuje Kaliňák. 

V Partizánskom kúpil primátor a poslanci respirátory občanom zo svojich

"Každý poslanec dal 200 eur, viceprimátor a hlavný kontrolór dali 400 eur. Ja som dal 1000 eur. Spoločne sme vytvorili množinu peňazí 6000 eur," informuje primátor mesta Partizánske  Jozef Božik. K tomu ešte pridali 1200 eur, ktoré ušetrili a kúpili 15 000 respirátorov. Tie balili učiteľky materských škôl. "Sme zabalili do 6500 obálok po dva respirátory, pre každého občana nad 60 rokov," informuje riaditeľka MŠ Malinovského Partizánske Renáta Verešová. "Tu nejde o peniaze, tu ide o to, že si nás samospráva všíma," hovorí dôchodca Peter Múčka. 

V dedine Domaniža ušetrili peniaze tak, aby potešili dôchodcov

"Naša obec si zriadila svoju MOM-ku, a testovali sme sami pod sebou, aj testujeme stále," informuje starosta Domaniže František Matušík. Obec teda nemusela nikomu platiť za testovanie. Nemalú časť z peňazí, ktoré takto usporili, využili pre miestnych seniorov vo veku nad 65 rokov.
"Sme kúpili rúška so strieborným vláknom, ktoré môžu 50 krát oprať," hovorí Matušík. A do balíčkov, ktoré rozdávajú starším obyvateľom dediny, pridali aj sortiment z lekárne.
"Aby som tú 94-ku dožil," hovorí obyvateľ Domaniže Ján Gálik. 
"Sme si nakúpili vitamíny, toto prilepšenie príde vhod," hovorí obyvateľka Domaniže Anna Kopecká. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy