Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vyčerpaní nie sú iba zdravotníci z COVID oddelení. Na hranu sa už dostávajú aj obvodní lekári
Zdielať na

Vyčerpaní nie sú iba zdravotníci z COVID oddelení. Na hranu sa už dostávajú aj obvodní lekári

SLOVENSKO / Na COVID oddeleniach na Slovensku je hospitalizovaných vyše 2 600 pacientov. Najmladší pacient má iba jeden mesiac a leží v našej najvýchodnejšej nemocnici v Snine. Táto a viaceré ďalšie nemocnice už presiahli svoje kapacity. Vyčerpaní sú však nielen lekári a sestry na covidových oddeleniach. Práce vyše hlavy majú aj v bežných ambulanciách. Musia vyšetriť nielen pacientov, ktorí sedia v čakárni, ale pomedzi to vybaviť niekedy aj stovku telefonátov.

V ambulancii všeobecného lekára zvoní telefón v priemere každé tri minúty

S pacientmi rieši koronavírus, vysoký tlak aj bolesti brucha. "Dnes sme mali 56 pacientov na konzultácie a stále nemáme ukončený deň. V pondelok to bolo 95 konzultácii," informuje prezident Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov Peter Makara.

Ak je príliš zaneprázdnený a nestihne telefón zodvihnúť, hneď ako je to možné volá pacientom späť. Mnohí však žijú v odľahlých dedinách, kde je slabé pokrytie signálom. No už sa mu neviem dovolať. Čiže toto je presne to, čo sa nám stáva a teraz musím volať opakovane, až kým sa nedovolám, aby som vedel o čo ide.

Pre pacientov s koronavírusom je telefonát s jeho lekárom mimoriadne dôležitý

Rozhovor im pomáha prekonať strach a úzkosť. Všeobecní lekári však pacientov prosia o väčšiu trpezlivosť. "Občas to zvládame a občas to zvládame horšie, aj lekár je len človek a potom je v tom telefonáte nepríjemný, alebo strohý, kedy potrebuje veľmi rýchlo zistiť tie správne informácie a pacient by sa chcel dlhšie rozprávať," hovorí Makara. 

Lekár pozorne počúva každú odpoveď a vďaka skúsenostiam už dokáže vyhodnotiť stav pacienta dokonca aj podľa hlasu. Telefonáty občas trvajú aj vyše dvoch hodín. "Bolo treba presvedčiť manželku a celú rodinu, že musia zavolať 155. A to sú presne tí pacienti, ktorí prídu vo veľmi ťažkom stave a tí lekári v nemocniciach zúfalo pozerajú, čo ten všeobecný lekár robil, ale niekedy je to práca s celou rodinou," tvrdí Makara. 

Na COVID oddelení v sninskej nemocnici leží aktuálne 49 pacientov. S týmto ochorením tam museli hospitalizovať aj mesačné bábätko a 13-ročného školáka. "Je to vysoké číslo, máme reprofilizovaných 43 lôžok, čiže my už máme nad," informuje námestníčka riaditeľa nemocnice Jana Kapáková. "Takisto ako lekári v nemocniciach, tak isto sú preťažení aj všeobecní lekári," tvrdí Makara. 

Všetkých COVID pacientov, ktorí sú v karanténe musia pravidelne kontaktovať

Počas dňa prichádzajú do ambulanciu ďalšie desiatky ľudí s bolesťami, iní potrebujú recept. "Chcel by som poprosiť lekárov v nemocniciach, ktorí si myslia, že nič nerobíme, lebo máme toho naozaj veľa," hovorí Makara. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy