Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovensku sa stále nepodarilo zapožičať vakcíny od inej krajiny únie
Zdielať na

Slovensku sa stále nepodarilo zapožičať vakcíny od inej krajiny únie

SLOVENSKO / Napriek tomu, že si premiér Igor Matovič nedávno v priateľskej atmosfére podebatoval s francúzskym prezidentom Macronom, Francúzsko zatiaľ poskytne extra várku 100 000 vakcín susednej Českej republike. Slovensku sa v tejto chvíli nepodarilo zapožičať si vakcíny od inej krajiny únie. Očkovanie však pokračuje, na rad prídu čoskoro kľúčoví pracovníci štátu. O tom, kto to konkrétne bude, rozhodne krízové riadenie ministerstva vnútra.

Aj predseda parlamentu Boris Kollár potvrdil, že reči o tom, že na Slovensku by sme mali mať možnosť výberu aj ruskej vakcíny Sputnik sú len rečami. "Je to ako Columbova žena," hovorí. Kollár a Raši sa zhodli aj na tom, že hovoriť o Sputniku by malo zmysel iba ak by bol dostupný tu a teraz a nie možno o niekoľko mesiacov. "Potom to už nemá zmysel," hovorí poslanec NR SR Richard Raši. 

Premiér Igor Matovič sa vo štvrtok, aj v piatok zúčastnil na dvojdňovom videokonferenčnom samite lídrov krajín Európskej Únie. Počas prvého dňa, ktorý bol venovaný boju s pandémiou COVID-19, požiadal ostatné členské štáty o pomoc v podobe zapožičania dávok vakcín. Na pozitívnu odozvu zatiaľ čakáme.

Česká republika je o krok vpred ako Slovensko nielen vo vybavovaní 100 tisíc dávok vakcín, ktoré im požičia Francúzskom a ktoré potom vrátia, ale aj v používaní novej kombinácie liečiv na báze monoklonálnych protilátok, ktoré sa používajú u pacientov v počiatočnom štádiu ochorenia. Tie síce v Únii nie sú celoplošne registrované, na ich používanie však môže udeliť výnimku aj naše ministerstvo zdravotníctva. 

"EMA odporučila kombináciu protilátok kasirivimab a imdevimab (známa aj ako REGN-COV2) na liečbu pacientov, ktorí nepotrebujú doplnkovú liečbu kyslíkom a hrozí im riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19. Podľa predbežných údajov kombinácia protilátok znižuje vírusovú nálož, čím znižuje riziko závažného priebehu ochorenia. Väčšina nežiaducich účinkov lieku je mierna, až stredne závažná, avšak vyskytlo sa aj niekoľko alergických reakcií spojených s infúznym podaním lieku," vyjadrenie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. 


"Preskúmanie Európskou liekovou agentúrou v tomto prípade slúži ako harmonizované vedecké odporučenie pre jednotlivé členské štáty Európskej únie, ktoré môžu povoliť použitie lieku ešte pred registráciou. Nemocnice tak daný liek použiť môžu, nepotrebujú k tomu súhlas zo strany ministerstva zdravotníctva. Rovnako tak zadováženie daného lieku je v ich réžii," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Na Slovensku sa chystá piata fáza očkovania. Ministerstvo vnútra vyzvalo všetky rezorty, aby zostavili zoznamy ľudí, ktorých činnosť je nevyhnutná pre fungovanie štátu. "V žiadnom prípade nemožno vakcináciu v piatej fáze zjednodušene chápať, ako očkovanie radových úradníkov. Je dôležité, aby sme tento signál vyslali verejnosti a aby v súlade s ním konali aj všetky oslovené orgány štátnej správy," hovorí minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy