Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kondičná trénerka radí: Toto sú tipy na hravé cviky s deťmi počas pandémie
Zdielať na

Kondičná trénerka radí: Toto sú tipy na hravé cviky s deťmi počas pandémie

SLOVENSKO / Jedným zo sprievodných javov koronakrízy je nedostatok pohybu. Týka sa to nielen dospelých, ale aj detí. Ich možno dokonca ešte viac. Kým predtým mohli lietať po vonku s kamarátmi a v škole mali pravidelne telesnú, teraz sú väčšinu dňa zavreté doma. Ako správne cvičiť s deťmi a aká je vhodná strava nám uviedla osobná kondičná trénerka Kristína Eiselová.

Aké je vhodné stravovanie u detí? 

Strava u detí je odlišná, ako tá u dospelých. "Detský metabolizmus je iný ako dospelý," hovorí  trénerka Kristína Eiselová. Dôležité sú kvalitné potraviny a pravidelný príjem. "Deti by nemali vynechávať raňajky, ako je u nich zvykom." U detí, ktoré majú vyšší výdaj sa odporúča vyšší príjem sacharidov, sem radíme napríklad zemiaky, ryžu, cestoviny. "Pri deťoch, ktoré sú buclavé, by som pridala zeleninu." Deti môžu konzumovať sladkosti alebo piť sladké vody, ale v primeranom množstve. "Keď majú malý výdaj, tak to treba obmedziť, nesladia sa nápoje ale pije sa čistá voda, ktorá je najdôležitejšia."  

Ako motivovať deti k cvičeniu? 

Podľa trénerky je najlepší motivátor rodič. "V tomto období je dobré, keď je dieťa motivované rodičom, alebo kamarátom." Keďže sú deti súťaživé, zistia, že si môžu medzi sebou vymieňať skúsenosti a súťažiť navzájom. 

Medzi odporúčané cvičenia trénerka radí cviky hravou formou 

  • Na prvý cvik budeme potrebovať loptu. Dvojica si ju bude hádzať od hrudného koša smerom dopredu. "Klasické odhody." Postupne môžeme pridať drep. "Drep a odhodiť." Môžeme ísť desať až dvadsať opakovaní. "Podľa náročnosti a schopností." 
  • Druhý cvik je viac kondične zameraný. Na jeho realizáciu budeme potrebovať pomôcku (ukážka vo videu nižšie), ktorú si vieme vyrobiť napríklad aj doma z varešiek. "Aspoň desať varešiek si dá okolo seba." Začíname prebehmi dopredu a naspäť sa budeme vracať poskokmi znožmo. Deti to môžu zopakovať aj pätnásťkrát. 
  • Tretí cvik je zameraný na brušné svalstvo. "Je to cvik vo dvojici, môžu sa zapojiť aj rodičia." Ľahneme si na podložku, zdvihneme obe nohy do hora. Jednu nohu budeme spúšťať smerom dole, do výdychu a následne ju zdvihneme naspäť hore k druhej nohe. Kým sú obe nohy zdvihnuté hore, druhý z dvojice pod ne podlezie a prejde na druhú stranu. Nohy striedame. 

  • Štvrtý cvik je kondičný. Je zameraný na prebehy ku kuželom. "Namiesto kuželov sa dá použiť čokoľvek." Kužele sú špeciálne rozložené na bežeckej ploche. Na jednej strane sa nachádza jeden kužel a na druhej strane sú rozmiestnené štyri kúžele, v rovnakej asi v metrovej vzdialenosti od seba. Štartujeme od strany, kde je umiestnený jeden kužel a prebehujeme k druhej strane, jednotlivo ku kuželom, začať môžeme napríklad od pravej strany. "Je to aj na zmenu smeru, na koordináciu, dieťa sa musí orientovať do akého smeru ide."
  • Piaty cvik je kotúľ. "Je to výborný cvik na koordináciu, každé dieťa by to malo prvé roky zvládať." Komu je málo, na posledný cvik si môžeme dať päť "žabákov."

Denne by takáto pohybová aktivita mala trvať dvadsať minút. "Potom kľudne vybehnúť ešte niekam na bicykel alebo ísť do prírody."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy