Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Budú vakcíny účinné a bezpečné? Pozreli sme sa na ne zblízka s našimi odborníkmi a vedcami
Zdielať na

Budú vakcíny účinné a bezpečné? Pozreli sme sa na ne zblízka s našimi odborníkmi a vedcami

BRATISLAVA / Očkovanie je posledné dni jedno z najfrekventovanejších slov vo všetkých štátoch. Aké sú na trhu vakcíny? Sú rovnaké, alebo sa líšia? a účinkujú rovnako? Sú bezpečné? Pozreli sme sa na ne zblízka s našimi odborníkmi a vedcami.

Vývoj vakcíny proti koronavírusu nezačal od úplnej nuly. "Vychádzalo sa už zo základov, ktoré boli dané pri vývoji vakcíny proti MERS-CoV, čo bol tiež koronavírus," informuje vedúca Katedry epidemiológie Fakulty verejného zdravotníctva a prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti prof. Zuzana Krištúfková.

"Ten vývoj je predsa len troška rýchlejší," hovorí prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. "Je vyvinutá tak rýchlo, ako sa dalo, nepreskočilo a nezanedbalo sa nič," hovorí molekulárny imunológ LF Viedeň a SAV  Vladimír Leksa, PhD. Tretiu fázu klinického testovania majú ukončenú 3 vakcíny. "Inak sa pripravujú, inak sa aplikujú, inak sa trasportujú a to je veľmi dobre. Keď aj zrovna bude nejaký logistický problém s transportom jednej, tak vždy máme k dispozícií ďalšie iné, ktoré sa ukazujú ako účinné a bezpečné," informuje prednosta ústavu molekulárnej biomedicíny LF UK Bratislava Ing. RNDr. Peter Celec, PhD.

Všetky tri vakcíny majú spoločné to, ako sa podávajú. Pichajú sa do svalu. v dvoch dávkach s mesačným odstupom. "Deti a mladší ľudia majú veľa naivných buniek, čiže sú schopní si relatívne rýchlo vytvoriť imunitnú pamäť, ale starší ľudia už tých naivných buniek nemajú veľa. Nie sú schopní až tak dobre zareagovať na nejaký nový typ infekcie, a preto zvlášť u tých starších ľudí je dôležité ich preočkovať,"  hovorí  Leksa.

Rozdielna je účinnosť. Európska únia má zatiaľ dohodu na 300 miliónov dávok od firmy Pfizer- bioNtech. Tá deklaruje 95% účinnosť. Vakcína firmy Moderna má viac ako 94,1% účinnosť. A konzorcium Oxfordskej univerzity a firmy AstraZeneca má v priemere 70% účinnosť. "Je to určite veľmi vysoká účinnosť, samozrejme máme ešte účinnejšie vakcíny, ale sú aj také, ktoré sú výrazne menej účinné, ako týchto 95% napríklad tá vakcína proti chrípke, "hovorí virológ RNDr. Boris Klempa, DrSc.

 Čo znamená účinnosť vakcíny?

"Policajti používajú tie radari, takže koľko áut dokážu zachytiť, ktoré naozaj prekročili rýchlosť a koľko im ušlo. Prejde sto áut, ktoré prekročili rýchlosť a ten radar zachytí 90 z nich, tak má účinnosť 90%, tak pri vakcíne je to rovnaké," hovorí Leksa. 

Pre to, aby sa vo svete začalo očkovať sú však potrebné schválenia od Americkej a Európskej liekovej agentúry. "Oni potrebujú čas, aby dôkladne preštudovali ten spis," tvrdí Jarčuška. "Aj keď sa tam vyskytol nejaký problém, vie sa o nich, nezakrýva sa to, čiže práve to je dôkazom toho, že sú bezpečné tie vakcíny, lebo je to všetko transparentné," dodal Leksa. 

"Ak tie vakcíny prejdú cez regulačné orgány, tak sú naozaj bezpečné," tvrdí Krempa. "Ja by som priala tú, ktorá bude prvá. Keď budú schválené všetky. EÚ liekovou agentúrou, to znamená, že sú účinné a bezpečné, dám sa zaočkovať tou, ktorá príde ako prvá," povedala Krištúfková.

Prečo by sa mali dať teda ľudia vakcínovať? 

"Dva dôvody, prvý dôvod aby ste ochránili seba a svojich blízkych. Druhý dôvod aby sme zasa mohli chodiť do krčmy, do kaviarní, do obchodov, do divadla a do škôl, teda to by som dal na prvé miesto, tie školy, preto," vysvetľuje Leksa. 

Okrem týchto troch vakcín sa však vo svete vyvíjajú a testujú aj ďalšie. Svoju vakcínu má aj Rusko, volá sa Sputnik 5 V. Rusko však pri testovaniach preskočilo celú jednu fázu a začalo rovno očkovať, čo odborníci nepovažujú za bezpečné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy