Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cez otvorené hranice ku nám prichádzajú Slováci z rôznych krajín. Po novom na izoláciu aplikáciu eKaranténa nepotrebujú
Zdielať na

Cez otvorené hranice ku nám prichádzajú Slováci z rôznych krajín. Po novom na izoláciu aplikáciu eKaranténa nepotrebujú

BRATISLAVA / Cez otvorené hranice prichádzajú na Slovensko aj osoby z iných štátov. Platí pre nich stále domáca izolácia, no bez aplikácie e-karanténa. Očakávať môžu aj náhodnú kontrolu.

"Zajtra cestujem autobusom z UK do Prahy, pre istotu som volal Regionálny úrad verejného zdravotníctva, kde mi pani povedala, že žiadna karanténa, ani aplikácia nie je potrebná." píše Slovák žijúci v Anglicku. Pri príchode z iných štátov cez hranice s Českom, Maďarskom a Rakúskom naozaj nie je potrebná aplikácia e-karanténa. Musíte sa ale prihlásiť na regionálnom úrade verejného zdravotníctva a ísť do domácej izolácie. 

Tá je povinná pre osoby, ktoré prichádzajú cez otvorené hranice z iných štátov. Napríklad ako dcéra pána Jaroslava, ktorá do Rakúska priletela zo Spojených štátov amerických. 

Aj keď domácu izoláciu nekontroluje smart aplikácia, pozornosti úradov sa nevyhnete. Už približne mesiac môže karanténu kontrolovať aj polícia. Prioritne je to však v kompetencii úradu verejného zdravotníctva. "Miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR oboznámi osoby s pravidlami domácej izolácie a aj postupom, čo robiť v prípade, že sa u osôb prejavia príznaky ochorenia COVID-19. V prípade, že sa u osôb objavia príznaky ochorenia, osoby budú testované," informuje  ÚVZ SR. 

Nahlásenie sa úradu verejného zdravotníctva zostalo na zodpovednosti každého navrátilca, nakoľko ministerstvo vnútra z hraníc stiahlo všetky kontroly. "Chceme na našich občanov apelovať, aby boli zodpovední a v prípade, že sa vracajú z ostatných krajín, pre ktoré neplatí výnimka, aby po návrate na Slovensko kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva a zostali v domácej izolácii," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy