Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudia vracajúci sa z rôznych krajín cez Česko, Maďarsko a Rakúsko nevedia, ako postupovať. S karanténou sú problémy
Zdielať na

Ľudia vracajúci sa z rôznych krajín cez Česko, Maďarsko a Rakúsko nevedia, ako postupovať. S karanténou sú problémy

BRATISLAVA / Do troch okolitých štátov už môžeme cestovať ako pred pandémiou. Cez tieto krajiny k nám ale prichádzajú ľudia z rôznych kútov sveta. Tí teraz nevedia, ako postupovať. Štátna karanténa de facto neexistuje a aplikáciu domácej karantény im na hraniciach nemá kto aktivovať.

Po otvorení hraníc na hraničnom priechode Berg nie sú žiadne kontroly. Hasiči rozobrali aj stany pre repatriantov.  Jaroslav išiel v piatok pre dcéru na letisko vo Schwechate. Po ročnom pobyte sa vrátila zo Spojených štátov amerických. Podľa platných nariadení mali pripravenú aplikáciu na domácu karanténu. Ráno po otvorení hraníc sa ale situácia zmenila. Do Rakúska sa dostal bez kontroly a rovnako vyzeral aj návrat domov. "Nikto nás nekontroloval, bolo tam jedno policajné auto, jej sa tá aplikácia nedala aktivovať, čiže sme prišli domov," opísal situáciu Jaroslav. 


Situáciu riešili aj s úradom verejného zdravotníctva. Tam im odporúčali stiahnuť si aplikáciu, zostať doma a počkať na ďalšie usmernenia. "Je to také územie nikoho, ľudia sa vrátia zo sveta a v podstate nevedia, čo majú robiť," poznamenal Jaroslav. 

Výnimka neobmedzeného pohybu platí len pre Slovensko, Česko, Maďarsko a Rakúsko. Ľudia, ktorí cez tieto hraničné priechody vycestujú do ďalších krajín, si nemusia vyplniť a potvrdiť tlačivo na vycestovanie na 48 hodín. Rovnako ich nikto neskontroluje pri návrate. Úrady sa opäť spoliehajú na zodpovednosť každého navrátilca.

"Chceme na našich občanov apelovať, aby boli zodpovední a v prípade, že sa vracajú z ostatných krajín, pre ktoré neplatí výnimka, aby po návrate na Slovensko kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva a zostali v domácej izolácii," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. "Musia byť zodpovedné aj tie krajiny, kde ľudia z takýchto rizikových krajín budú prvýkrát prekračovať Schengenskú hranicu. Ak priletia niekde na letisko, tak tam musia byť opatrenia také, aby sme si aj my tu na Slovensku mohli byť do istej miery istí, že ľudia, ktorí by mohli byť pozitívni sa nám sem nedostanú," vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec. 


"Určite to bude toho najbližšieho týždňa, keď sa budeme snažiť rokovať aj s ostatnými štátmi EU, ktoré sú už z pohľadu vírusu bezpečné," poznamenal premiér Igor Matovič. Povinnosť zaregistrovať sa a stiahnuť si aplikáciu eKaranténa naďalej zostáva na hraniciach s Ukrajinou a Poľskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy