Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koronavírus: Nemocnice oslovujú študentov medicíny, potrebovať budú každú pomocnú ruku
Zdielať na

Koronavírus: Nemocnice oslovujú študentov medicíny, potrebovať budú každú pomocnú ruku

BRATISLAVA / Študenti medicíny, pridajte sa k nám! S takýmito heslami oslovujú nemocnice na Slovensku medikov. Rátajú s tým, že budú musieť z dôvodu väčšieho počtu nakazených koronavírusom, robiť nábor pomocných síl.

Viaceré nemocnice na Slovensku si nenechávajú všetko na poslednú chvíľu a tak prišli z výzvou, v ktorej prosia študentov medicíny a opatrovateľov, aby sa pridali do ich tímu dobrovoľníkov. Veľa študentov medicíny, ktorí študovali v Česku, ale napríklad aj na Slovensku, momentálne nemôžu nič robiť. Preto by svoj nevyužitý čas venovali pomoci lekárom a sestričkám.

"Písali sme do viacerých inštitúcii, ale sa nám zatiaľ ešte neozvali alebo odpísali, že sa nám ozvú," vyjadril sa Adam Richardson, študent medicíny. Všetci, s ktorým sme dnes na tému pomoci komunikovali, si naplno uvedomuje, že ich pomoc môže byť spojená aj s určitými rizikami.

"Samozrejme, ale to je moje budúce povolanie, takže beriem tom trošku aj z tejto stránky, že byť lekárom je poslanie a pokiaľ budú dodržané tie opatrenia, ktoré by mali byť dodržané, tak si myslím, že by to mohlo byť fajn," pokračovala Lucia Demková, študentka medicíny. 

"No aj si uvedomujem, že je to ako rizikové ísť do týchto červených nemocníc, ale na jednej strane študujeme školu a chceli by sme pomôcť a odľahčiť situáciu sestričkám a lekárom, ktorí budú potrebovať každú pomocnú ruku, keď k tomu príde," podotkol Richardson, študent medicíny. 

Každý jeden z nás dúfa, že situácia nebude natoľko zlá, ako napríklad v Taliansku. Ale treba rátať so všetkými alternatívami a byť na ne vopred pripravený.

Pomoc dobrovoľníkov v nemocniciach

"Dobrovoľníkov máme zabezpečených v mesiaci marec a aj apríl. Už v súčasnosti sa nám nahlasujú dobrovoľníci. Momentálne ich ponechávame v zálohe v prípade, ak by sa situácia okolo COVID-19 stupňovala a nápor na nemocnicu by bol vyšší. V súčasnosti sú dobrovoľníci pred triediacim stanom, nie v stane. Pred stanom vykonávajú koordinačné práce," vyjadril sa Matej Martovič, hovorca Fakultnej nemocnice v Trnave. 

"V súčasnosti nevyužívame služby dobrovoľníkov. Naše personálne kapacity sú v tejto chvíli dostačujúce, ale už sme začali komunikáciu s fórom študentov medicíny, ohľadom budúcej spolupráce," vyjadril sa za Fakultnú nemocnicu v Nových Zámkoch Ján Baček. 

"Ústredná vojenská nemocnica reprofilizovala lôžka na viacerých klinikách a oddeleniach, ktoré sú vyhradené pre pacientov s koronavírusom. Zdravotnícky personál z týchto pracovísk momentálne vypomáha napríklad na záchytných covidových pracoviskách. Hlásia sa nám dobrovoľníci, pre ktorých pripravujeme zmluvy o dobrovoľníckej činnosti. Zapojiť ich plánujeme v priebehu týždňa," povedala Petra Dišková, hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku. 

"Na najvyťaženejšom pracovisku, na kliniek infektológie na Kramároch, okrem našich zamestnancov pôsobí aj niekoľko medikov a dobrovoľníkov," uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská. 

Väčšina mladých medikov má jasno v tom, čo chcú robiť. Pomáhať. Či už priamo v centre diania alebo napríklad pri informovaní verejnosti. Hlavne, nech môžu pomáhať. Napríklad starším ľuďom, ktorí nemajú toľko informácii.  "Hlavne tejto vekovej kategórii, ktorá nemá prístup k informáciam, ako my, im to nejako lepšie vysvetliť a povedať im, v akej presne situácii sa nachádzame," podotkla Demková. 

Ministerstvo zdravotníctva ráta s každou jednou pomocou. Podľa slov ministra, pripravujú protolkol,
podľa ktorého by nasadzovali ľudí aktívnejšie, ak by sa nám pandémia začala rozrastať.

"Ja som veľmi rád, že táto krajina sa naozaj spája, že ľudia si pomáhajú a veľmi sa teším aj aktivitám medikov, študentov lekárskych fakúlt, ale aj ošetrovateľstva, ktorí sa sami hlásia, že chcú pomáhať, že sú iniciatávni, aktívni a som veľmi rád aj, že vedenia nemocníc im umožňujú v tejto situácii pomáhať," vyjadril sa Marek Krajčí, minister zdravotníctva. 

Najčítanejšie správy