Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Primátor Vallo: Choroba je blízko ale nerobme paniku. Vysvetlil vyhlásenie vážneho stavu v Bratislave
Zdielať na

Primátor Vallo: Choroba je blízko ale nerobme paniku. Vysvetlil vyhlásenie vážneho stavu v Bratislave

BRATISLAVA / Zatiaľ čo v prvej vlne nepoznal osobne človeka, ktorý by mal či prekonal ochorenie COVID-19, teraz ich pozná niekoľko. Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla je korona oveľa bližšie ako pred niekoľkými mesiacmi. Aj preto obhajuje vyhlásenie vážneho stavu v hlavnom meste. A čuduje sa, že regionálny úrad verejného zdravotníctva sa rozhodol ignorovať červenú farbu na koronasemafore Bratislavy.

Na červenú na koronasemafore hlavného mesta Slovenska zareagovala aj prezidentka Slovenskej republiky, ktorá zrušila svoje podujatia. Ministerstvo zdravotníctva magistrát za túto informáciu pochválilo. No regionálny úrad verejného zdravotníctva v hlavnom meste Bratislava tieto informácie označil sa nerelevantné. Vo svojom stanovisku, ktoré zaslal v stredu TV JOJ doslova uviedol. "RÚVZ BA sa neriadi tzv. semaforom, ktorý je projektom Magistrátu hlavného mesta, ale koná a rozhoduje na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v kraji."

"Dáta na základe, ktorých to vyhodnocujeme sú ale spoločné. Chcel by som ich poprosiť, aby ich to zaujímalo," vyjadril sa primátor Bratislavy Matúš Vallo. Túto informáciu dnes pre Denník N potvrdil tvorca semaforu Martin Pavelka, ktorý aktuálne spolupracuje aj na spustení semaforov ministerstva zdravotníctva. Otázkou teda je, prečo magistrát a regionálny úrad majú rozdielne stanoviská k situácii v Bratislave. "Spolupráca nie je úplne ideálna. My sa snažíme, aj oni sa o ňu snažia," vysvetlil Vallo. 

Tieto slová by potvrdili aj v iných mestách Slovenska, ktoré boli ohniskami nákazy. Aj keď počty pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 tam boli nižšie ako v týchto dňoch v  Bratislave, takmer všetky konali rovnako.

Bratislava svoj koronasemafor síce prepla na červenú v utorok, no krízový štáb zatiaľ oficiálne nezvolala. "Krízový štáb sme obohatili o ďalších ľudí, ktorí robia sociálne veci ale aj mestské organizácie. Táto rozšírená skupina komunikuje, aby to bol bezpečné," poznamenal Vallo. Práve preto, je podľa ministra zdravotníctva najvyšší čas na kontrolu dodržiavania platných nariadení. "Prišiel čas nato, že poprosím aj silové zložky štátu, aby nám pomáhali monitorovať dodržiavanie opatrení," vyhlásil minister Marek Krajčí. 

V prípade hlavného mesta by v aktuálnej situácii mohla vypomôcť aj mestská polícia. "V každom prípade v momente, keď rúška budú povinné v exteriéri, mestská polícia má na to ešte dosť silný mandát, aby mohla aj pokutovať. A budeme to robiť," ozrejmil Vallo. 

Vyľudnené námestia a úplné zrušenie podujatí zatiaľ v hlavnom meste Slovenska nehrozia. A v najbližších dňoch ich bude dosť, aj pokiaľ ide o šport či kultúru.
Napokon sám primátor by sa mal zúčastniť na bratislavskom maratóne. Ten sa bude riadiť pravidlami, ktoré bežecké podujatia odkonzultovali s hlavným hygienikom slovenska. Ostáva teda posledná a asi najzákladnejšia otázka, ako červený koronasemafor, teda vážny stav v Bratislave, vnímať.  "Počas prvej vlny ja som nepoznal nikoho z blízkeho okolia, kto by mal covid. Dnes poznám viacerých, ktorí ju majú. Tá choroba je veľmi blízko, v Bratislave je intenzívna, netreba robiť žiadnu paniku ale treba byť opatrný," dodal Vallo.  

Celý rozhovor s primátorom Bratislavy si môžete pozrieť TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy