Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Strach a beznádej na železničnej stanici v Poprade: Upratovačky pre bezdomovcov riskujú zdravie a boja sa nákazy
Zdielať na

Strach a beznádej na železničnej stanici v Poprade: Upratovačky pre bezdomovcov riskujú zdravie a boja sa nákazy

POPRAD / "Už sme beznádejní, nevieme, čo máme s tým robiť" - takto zúfalo reagovala vedúca upratovacieho tímu na železničnej stanici v Poprade. Riskujú svoje zdravie, keď po bezdomovcoch upratujú neporiadok.

"Keď prídeme ráno, je tu našpinené, načurané, výkaly sú tu, nagrcané, porozhadzované poháre, porozbíjané fľaše," takto opísala situáciu na železničnej stanici v Poprade vedúca upratovacieho tímu Viera Rusnačiková. "Sú agresívni, vynadajú nám," povedala ďalej so slzami v očiach.

V čase šíriacej sa nákazy je strach upratovačiek o to väčší. Niektorí bezdomovci nenosia rúška a ich správanie je surové. "Prišiel z Prahy a 3 dni sa tu motal po stanici bez rúška. Volali sme políciu, keď prišli, tak on si vtedy rúško nasadil a išiel k bezdomovcom a z jednej fľaše pili všetci čučo," prezradila Viera Rusnačiková.

V piatok o pol 6-tej ráno stretol štáb TV JOJ tých pokojnejších. Najhorší vraj odišli chvíľu pred príchodom redaktorky. Jeden z bezdomovcov sa vyjadril, že proti neprispôsobivým mužom nie raz zasiahol aj on. "Keby boli slušní, vyspali sa, dobre. Lenže oni tu robia bordel a pijú čučo," skonštatovala Rusnačiková.

Upratovací tím sa snaží udržať staničné priestory čisté pre ostatných cestujúcich. Dezinfikujú priestory tri razy denne, proti bezdomovcom sa však často cítia bezmocní. "Už sme proste beznádejní, nevieme, čo máme s tým robiť," povedala Rusnačiková.

Podobný problém mali aj na autobusovej stanici, ktorá je vzdialená od železničnej len pár metrov. Na autobusovej stanici to však vyriešili permanentnou SBS službou. "Odkedy sa monitoruje celý priestor stanice, tak je tu oveľa väčší kľud a nie je taký neporiadok," uviedla generálna riaditeľka SAD Poprad Marianna Krajčová Gočová.

ŽSR zatiaľ tento problém pre nedostatok peňazí radikálne vyriešiť nevedia. SBS-ku síce majú no len na priame zásahy a nie na stráženie. Železniční policajti sú teraz nasadení na celkom iných miestach pre COVID-19. Upratovací tím je zúfalý. Denne títo ľudia riskujú zdravie a boja sa nákazy. "Robia tu všetko ľudia nad 60-tku a každý je ohrozený," dodala Rusnačiková.

Strach z neprispôsobivých občanov. V skupinkách sa pohybujú bez rúšok a prehrabávajú sa v kontajneroch. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy